Moldova, cu incarcatura ei spirituala, reprezinta una dintre atractiile turistice ale tarii noastre. De multe ori, oamenii pasesc pe meleagurile moldovenesti cu scopul de a-si purifica sufletele in manastirile binecuvantate cu har si credinta. De aceasta data insa, ne vom indrepta pasii spre un orasel cochet din aceasta zona, numit de unii chiar „Perla Moldovei”. Este vorba despre orasul Piatra-Neamt, una dintre cele mai vechi urbe ale zonei.
Strajuit de culmi muntoase, orasul se bucura de un peisaj deosebit, motiv pentru care se urmareste convertirea lui la statutul de statiune turistica. Imaginea este una pitoreasca. Pozitionat intr-un bazin intramuntos, orasul iti ofera posibilitatea de a-ti scalda privirea intr-o fortareata naturala, alcatuita din munti de inaltimi medii si acoperiti cu paduri. In acest loc, pe care natura insasi il protejeaza si il rasfata cu minunile ei, nu ai cum sa nu ramai fermecat. Oaspetii orasului sunt intampinati cu o portie de aer curat si puternic oferit de haina vegetala care imbraca culmile muntoase.
Atractiile turistice create de om
In prima parte a incursiunii noastre, vom lasa cu greu la o parte minunatele creatii ale naturii si ne vom concentra asupra locurilor pe care oamenii le-au construit de-a lungul timpului. Vom vizita centrul istoric al orasului, acolo unde vom gasi biserica domneasca „Sf. Ioan”, Turnul-clopotnita si o parte din pivnitele Curtii Domnesti, toate acestea fiind ctitorite de Stefan cel Mare. Pozitionate la o altitudine ridicata fata de restul orasului, aceste marturii ale istorii isi pastreaza inca aerul domnesc. Pentru a patrunde si mai mult in atmosfera acelor ani, suntem invitati sa urcam in Turnul-clopotnita, pe niste scari in spirala, la capatul carora vom avea parte de o panorama asupra orasului. Datand din 1499 si fiind construit din piatra bruta, turnul are o inaltime de 19 metri.
Din pacate, din Curtea Domneasca nu s-au mai pastrat decat o parte din pivnite si portiuni din zidul de incinta. Aceste pivnite au fost transformate intr-un muzeu, in care pot fi vazute materiale tridimensionale arheologice si documentare descoperite in zona Curtii Domnesti, dar si in alte puncte din zona orasului. Una dintre legendele care circula in randul locuitorilor orasului povesteste ca Stefan cel Mare ar fi creat un labirint care leaga aceste pivnite de indepartatul oras Targul Neamt.
Interesant este insa ca deasupra acestor pivnite, s-a inaltat semet Colegiul National Petru Rares, primul liceu contruit in oras, care s-a bucurat dintodeauna de un renume aparte.
Parasind atmosfera domneasca, ne indreptam pasii alene spre niste scari din imediata vecinatate, care ne conduc direct in parcul Stefan cel Mare, unde putem poposi pe una dintre bancute. De aici, putem alege sa vizitam unul dintre cele doua muzee aflate in imediata vecinatate, fie Muzeul de arta neolitica Cucuteni, unic in Europa, care cuprinde cea mai bogata si variata colectie Precucuteni-Cucuteni, fie Muzeul de Etnografie. Celor interesati de lumea muzeelor li se mai ofera, de asemenea, posibilitatea de a vizita Muzeul de Istorie, care adaposteste peste 100.000 de exponate, Muzeul de Arta, Muzeul de Stiinte Naturale si Muzeul memorial „Calistrat Hogas”. Acesta din urma isi are sediul in casa in care a locuit si creat scriitorul, casa care pastreaza inca ambianta scriitoriceasca, datorita manuscriselor, mobilei originale si obiectelor personale ale naratorului. Pentru ca am amintit de Calistrat Hogas, a carui opera reprezentativa este „Pe drumuri de munte”, vom parasi citadela si creatiile omenesti pentru a patrunde in mijlocul naturii.
La un pas de oras, vom patrunde in mijlocul naturii
Vom alege pentru inceput Muntele Cozla, a carui inaltime maxima este de 679 metri. Pentru a evita sa depunem prea mult efort, vom urca incet pe drumul cubic special amenajat. In calea noastra, vom trece pe langa gradina zoologica, acolo unde animalele se afla foarte aproape pe padure, si pe langa doua restaurante faimoase in randul locuitorilor orasului, „Colibele Haiducilor” si „Cercul Gospodinelor”. De-a lungul acestui traseu, exista mai multe puncte special amenajate, de unde putem avea diverse panorame ale orasului. Aceasta plimbare de maxim o ora, care nu implica niciun efort fizic sporit, ne va incarca cu energie si va reprezenta o cura de aer curat. Ochii vor fi de-a dreptul incantati de tot ceea ce vor vedea, incepand cu padurea protectoare care insoteste de o parte si de alta drumul si continuand cu numeroasele panorame asupra orasului. Scurta calatorie va fi, cu siguranta, acompaniata de un concert original sustinut de diversitatea speciilor de pasari. Probabil ne vom bucura si de prezenta vreunei veverite jucause.
O modalitate mai rapida de a ajunge in varful Muntelui Cozla este calatoria cu telegondola. Impresionant este ca, dupa ce vom traversa cu telegondola o parte a orasului, ne vom afla deasupra padurii, din care se inalta cativa brazi falnici ale caror varfuri vegheaza ca traseul sa fie parcurs in siguranta.
Cea de-a doua culme pe care o vom urca este bine-cunoscuta Pietrica, un munte emblematic pentru orasul Piatra-Neamt. Desi exista si aici un drum amenajat, vom alege sa urcam de-a dreptul, efortul nefiind prea mare si meritandu-se. Sunt doua posible trasee, ambele la fel de atragatoare. Unul ar fi acela de a urca prin padure, iar celalalt prin zona mai deluroasa, unde se intalnesc razlet palcuri de copaci. Daca vom alege cel de-al doilea traseu, vom avea posibilitatea de a face un popas la Manastirea Pietricica, construita in 1994, ca schit dependent de Manastirea Bistrita.
Ajunsi in varf, la o altitudine de 530 de metri, aproape de releul TV, vom gasi doua locuri din care vom putea avea o priveliste nemaipomenita asupra orasului. In zilele senine, se poate poate vedea chiar masivul Ceahlau.
Imprejurimile orasului
Daca timpul va permite, ar fi pacat sa nu vizitati si alte obiective , incarcate cu frumusete si probabil unice in lume, amintim minunatele Chei ale Bicazului, aflate la 60 de Km de oras, lacurile Batca Doamnei si Izvorul Muntelui, Rezervatia de zimbri „Dragos Voda”, Rezervatia „Codrii de arama”, formata din goruni seculari, Rezervatia Poiana Teiului, Manastirile Agapia, Varatec, Secu, Sihastria, Cetatea Neamtului si multe alte obiective atractive.