Chiar daca ne consideram cele mai avansate fiinte de pe Pamant, nu suntem primii care au constatat importanta energiei solare. Se pare ca o insecta din regatul animalelor stie si ea sa se foloseasca de razele solare intr-un mod direct, si asta cu mult inaintea noastra. De curand s-a descoperit ca viespea orientala isi procura energia prin banda galbena ce ii acopera abdomenul si care capteaza caldura razelor solare.
Ca multe alte viespii sau specii de insecte, viespea orientala este mai activa pe timpul zilei. Alte tipuri de viespi tind sa prospere in timpul diminetii, iar spre amiaza sa isi incetineasca activitatea. Nu este cazul viespii orientale care devine tot mai activa de-a lungul zilei. Mai exact, nivelul activitatii viespii orientale creste odata cu traversarea soarelui pe cer.
Poate va intrebati de ce? Banda galbena ce ii acopera abdomenul are mici proeminente care colecteaza lumina soarelui si o transforma in energie. Viespea orientala are de asemenea un pigment special numit xantopterin, care grabeste procesul transformarii energiei solare in energia necesara viespii pe timpul zilei.
Uimitor si adevarat, viespea orientala este poate singura creatura (cel putin pana la alte noi descoperiri) care detine un sistem solar propriu.