Cojile de cartofi, transformate în materiale sustenabile

Multe dintre materialele de construcție tradiționale (precum plăcile din fibre lemnoase cu densitate medie cunoscute ca MDF) conțin substanțe toxice și formaldehidă. În plus, au o durată de viață incredibil de scurtă și un impact negativ asupra mediului. De aceea, se caută alternative, iar una dintre ele a fost identificată recent de jurnaliștii Inhabitat: constă în utilizarea cojilor de cartofi.

Doi designeri londonezi, Rowan Minkley și Robert Nicoll, au dezvoltat, împreună cu cercetătorul Greg Cooper, o alternativă biodegradabilă pentru MDF. Au utilizat resturi de cartofi din industria non-alimentară, însă nu au adăugat rășini și alte materiale toxice pe care le regăsim în mod normal în materialele de construcție. Astfel a rezultat Chip[s]Board.

Cei trei au vrut să ofere o rezolvare pentru două probleme majore cu care ne confruntăm: gestionarea deșeurilor din construcții și gestionarea risipei alimentare. Rezultatul este un înlocuitor perfect pentru lemn, confecționat dintr-o resursă ce altfel ar fi ajuns în gropile de gunoi.

În timpul fabricării, resturile de cartofi sunt colectate de la producători și apoi sunt supuse unor procese de rafinare, până se obțin agenți de legare. Agentul este apoi aplicat asupra cojilor de cartofi, dar poate funcționa și în cazul bambusului, hameiului sau lemnului reciclat. În plus, agentul poate fi folosit și în industria textilă.

În acest moment, nu există însă detalii suplimentare legate de procesul de producție, căci dezvoltatorii vor să îl patenteze înainte de toate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *