7 metode ecologice și econome pentru a te încălzi iarna

Atunci când temperaturile scad, primul impuls este să apelăm la termostate sau la centralele de apartament. Astfel, crește consumul și, odată cu acesta, poluarea asupra mediului. Uităm însă că pentru a ne încălzi în interiorul locuințelor sau birourilor putem apela și la alte metode, mai prietenoase cu mediul și cu facturile la întreținere. Iată câteva dintre acestea:

  1. Șosetele de lână

Șosetele sau papucii din lână sunt utile mai ales atunci când podeaua nu este acoperită cu covoare. Lâna este un izolator excelent și poate absorbi totodată o cantitate mare de umezeală, uscându-se mult mai repede decât bumbacul. În plus, are proprietăți anti-bacteriene.

  1. Băuturile și mâncărurile  fierbinți

Atunci când  la locul de muncă petrecem mult timp în fața monitoarelor, lipsa de mișcare induce senzația de frig. De aceea, este util să avem pe birou o cană cu ceai, cafea sau lapte cald. Orice băutură fierbinte ne va crește temperatura corpului și ne va bine-dispune.

Similar funcționează și o supă consumată fierbinte sau orice altă mâncare încălzită.

  1. Un obiect fierbinte

După o plimbare pe afară pe temperaturi negative, este posibil să revii în casă înghețat. În loc să încălzești în mod exagerat întreaga locuință, poți apela la vechile remedii: o sticlă cu apă fierbinte, ținută pe părțile înghețate ale corpului, împreună cu o pătură. Pentru o eficiență crescută, putem încălzi într-un săculeț textil, la microunde, orez crud sau alte boabe. Acestea vor elibera căldura treptat, prelungind efectul.

  1. Lenjerie de corp sau pulovere

Deși pot fi considerate de modă veche, un maiou sau o pereche de colanți pe sub haine pot face diferența, mai ales dacă sunt din materiale călduroase, precum lâna sau cașmirul. A te îmbrăca pe straturi este o idee bună atunci când petreci timp în aceeași zi în mai multe medii – poți lua o haină pe tine când îți este frig sau te poți dezbrăca de un pulover dacă este prea cald.

  1. Mâncărurile pregătite în casă

Atunci când gătești în propria locuință, folosești aragazul sau cuptorul, care emană căldură. Poți profita de căldura eliberată, pentru a încălzi bucătăria sau chiar și o altă cameră. În plus, ai avantajul de a consuma propria mâncare, în care știi exact ce ingrediente ai pus. Poate fi de asemenea un pretext pentru a petrece mai mult timp cu familia..

  1. Un termostat reglabil

Cu ajutorul noilor tehnologii, poți programa temperatura din interior în funcție de oră. Astfel, atunci când ești plecat la serviciu, poți seta o temperatură mai scăzută, pe care o poți crește doar atunci când ești acasă. De asemenea, dacă folosești mai rar o cameră, este inutil să o încălzești ca și cum ai sta în ea tot timpul.

Nu în ultimul rând, în timpul somnului, medicii recomandă o temperatură de 18-20 de grade, așa că ai putea renunța la câteva grade înainte să te pui în pat. Diferența la factură va fi notabilă.

  1. Izolații eficiente

Izolarea locuinței este o metodă de a economisi căldură. Deși este ceva mai costisitoare decât celelalte metode menționate, poate fi cea mai eficientă. Citește aici despre materiale naturale de izolare.

Dacă nu dispui de un buget atât de generos pentru investiții, poți apela și la metode mai ieftine: etanșează ferestrele și acoperă cu materiale textile spațiile de la ferestre sau uși pe unde intră aer rece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *