Orașul New York scapă de recipientele din polistiren

Din data de 1 ianuarie 2019, autoritățile din New York au interzis operatorilor economici să vândă mâncăruri sau băuturi ambalate în recipiente din polistiren sau să folosească perle din polistiren expandat ca umplutură la ambalare. Interdicția vine după mai bine de cinci ani în care industria a încercat din răsputeri să suspende legea adoptată în 2013.

Ideea de a limita folosirea polistirenului i-a aparținut primarului Michael Bloomberg. Acesta considera că „polistirenul poluează fluxul deșeurilor, îngreunând reciclarea deșeurilor alimentare, dar și a metalului, a sticlei și a plasticului”. De aceea, a propus în 2013 interzicerea folosirii recipientelor și perlelor de polistiren. Măsura urma să intre în vigoare în 2015, însă industria a contestat-o, susținând că nu au fost luate în calcul variantele de reciclare. Deși autoritățile locale au pierdut atunci procesul, am revenit cu măsura în 2017, argumentând printr-un raport că nu există metode de reciclare fezabile financiar și eficiente din punctul de vedere al protejării mediului. De data aceasta, judecătorii au dat dreptate autorităților.

Deși legea a intrat în vigoare de la începutul acestui an, restaurantele și comercianții vor avea la dispoziție șase luni pentru a identifica alternative de ambalare și pentru a le implementa. După data de 30 iunie, cei care nu respectă reglementarea vor plăti o amendă de 250 de dolari pentru prima abatere, sumele urmând să crească până la 1.000 de dolari dacă nu se conformează. Sunt exceptate totuși afacerile mici, cu cifre de afaceri de sub 500.000 de dolari anual, dacă pot demonstra că măsura are un impact economic negativ semnificativ.

Pregătindu-se pentru a respecta reglementarea, unele localuri din New York au adoptat deja variante mai prietenoase cu mediul, printre care recipiente din aluminiu, din hârtie compostabilă sau din materiale plastice mai ușor de reciclat.

Polistirenul, un pericol pentru mediu și pentru sănătate

Recipientele din polistiren pentru mâncare sau pentru băuturi reprezintă o problemă majoră pentru mediul înconjurător, din cauza procesului de fabricare și a compoziției. Fiind confecționate din mici perle de polistiren, atunci când ajung deșeuri și sunt gestionate necorespunzător, se pot descompune în milioane de particule care poluează mediul sau sunt confundate cu hrană de către viețuitoare. Atunci când ajung în gropile de gunoi, pot rezista chiar și un secol. Reciclarea nu este o opțiune disponibilă peste tot unde există acest deșeu.

Pe lângă impactul asupra mediului, există și dezavantaje pentru sănătate în folosirea polistirenului, căci, odată ce intră în contact cu mâncarea, o contaminează.  Materialul a fost declarat cancerigen în 2002 de către Agenția Internațională de cercetare a cancerului, fiind legat de apariția leucemiei, a cancerului de limfom și a problemelor la sistemul reproducător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *