Proteste în portul Anvers împotriva construirii unei fabrici de plastic

Aproximativ 150 de activiști de mediu au instalat sâmbătă dimineață o tabără de protest la sediul gigantului petrochimic Ineos din portul Anvers. Potrivit unui comunicat de presă, prin această acțiune de tip occupy protestatarii și-au propus să împiedice lansarea fazei pregătitoare pentru construcția unei noi fabrici de plastic, denumită Project One, și defrișarea planificată a zonei. Guvernul flamand promite sute de milioane ca ajutor de stat pentru acest proiect (1), „exemplul alegerilor greșite făcute cu privire la viitorul industriei flamande” în opinia activiștilor. Peste 30 de organizații de mediu și peste 1.000 de cetățeni (2) au contestat autorizațiile pentru construirea noii fabrici a Ineos; de asemenea, printr-o petiție publică împotriva proiectului s-au strâns mai mult de 10.000 de semnături (3). 

Cu toate acestea, proiectul a primit avize pozitive atât de la autoritățile locale – municipalitatea și provincia Anvers, cât și de la Comisia Regională pentru Autorizații de Mediu. Decizia finală stă acum în mâinile guvernului flamand. Cum acțiunile precedente ale activiștilor și contestațiile nu au primit răspuns din partea politicienilor, oponenții au considerat necesare acțiunile de nesupunere civică. Protestatarii sunt deciși să rămână la sediul Ineos din portul Anvers oricât este nevoie. 

Un „cocktail” cu gaze de șist, defrișare și subvenții 

Protestatarii se tem că gigantul petrochimic va folosi gaze de șist pentru a produce materie primă pentru industria plasticului. Efectele nocive ale gazelor de șist au fost subliniate în mod repetat de către activiștii de mediu. Extragerea, transportul și utilizarea gazelor de șist sunt extrem de poluante. De exemplu, în timpul fracturării gazelor de șist, apar scurgeri mari de metan cu puternic efect de seră, un factor important în încălzirea globală. Impactul negativ al proiectului Ineos depășește limitele Anvers-ului. Extragerea gazelor de șist are deja consecințe economice și sociale în Argentina și SUA, unde sunt distruse comunități și arii naturale. În plus, pentru proiectul de construire a fabricii este necesară defrișarea a 55 de hectare de pădure. 

Pe lângă defrișare și gaze de șist, activiștii sunt îngrijorați de emisiile de CO2 generate în urma procesului de producere a plasticului. Reprezentanții organizațiilor de mediu consideră o absurditate noile investiții în producerea plasticului de unică folosință. Punerea în funcțiune a acestei noi fabrici ar urma să crească emisiile de CO2 ale portului Anvers cu peste 5%, în contextul în care ele trebuie reduse urgent. 

Până acum, guvernul flamand a angajat 16 milioane de euro subvenții directe pentru acest proiect și este garant pentru până la jumătate de miliard de euro, a promis stimulente fiscale suplimentare, rate reduse de energie și alte măsuri favorabile. Oponenții proiectului sunt revoltați și de faptul că statul finanțează din taxele contribuabililor proiectul unor societăți cu probleme legate de plata taxelor. Jim Ratcliffe, deținătorul companiei Ineos, are un trecut compromițător de evaziune fiscală.   

În locul unor proiecte cu efecte dezastruoase asupra mediului și comunităților, autoritățile ar trebui să investească în proiecte circulare, neutre din punct de vedere climatic. Nu este fezabil, nici din punct de vedere economic, să fie investite fonduri publice în procese industriale care în curând vor fi de domeniul trecutului. Subvențiile publice pentru companii ca INEOS, care a fost condamnată de mai multe ori pentru nerespectarea drepturilor sociale și a condițiilor de muncă, nu sunt o investiție sigură. 

Sursa foto: Ineos will fall

„Ineos va cădea”, o campanie fără granițe  

Acțiunea de sâmbătă este parte a unei mișcări civice de protest inițiate în primăvara anului 2019, care a continuat să crească, intitulată „Ineos va cădea” (Ineos will fall). Mișcarea reunește organizații civice multidisciplinare, din sfera mediului până la sfera drepturilor sociale, angajate în lupta împotriva industriei extractoare de combustibili fosili care poluează și încalcă drepturile omului în toată lumea. Coaliția a lansat și o scrisoare deschisă adresată ministrului flamand al Mediului, Zuhal Demir, prin care solicită ca proiectul Ineos să nu primească autorizația de mediu. Organizațiile din România care vor să susțină această cauză sunt invitate să semneze scrisoarea deschisă până în data de 14 octombrie. 

Note:

(1) Interview Frank Beckx, Gedelegeerd Bestuurder sectorfederatie Essenscia, in reportage op Kanaal Z dd. 18/07/2018 over de mogelijke komst van Ineos naar Antwerpen. https://kanaalz.knack.be/nieuws/ineos-overweegt-miljardeninvestering-in-antwerpen/video-normal-1169773.html

(2)  2019: https://drive.google.com/file/d/1PlFDqbHkQRvaIMu2RtR5r8I3yBKyZW02/view

(3) Zie ook de gezamenlijke studie van Arbeid & Milieu, Bond beter Leefmilieu en Greenpeace dd. 17/06/2020 https://storage.googleapis.com/planet4-belgium-stateless/2020/06/91c1d3a0-gp_report_june2020_samenvatting_nl_final.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *