Raport: economia circulară, abia la început

Modul în care funcționează economia este circular în proporție de doar 9%, iar trendul este descrescător. Avertizarea vine din partea organizației Circle Economy, care a publicat recent raportul anual „Circularity Gap Report”.

Societatea ar putea maximiza șansele de a lupta împotriva schimbărilor climatice făcând tranziția spre o economie circulară. Activități precum re-manufactura sau reciclarea ar avea un potențial semnificativ în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, însă guvernele nu le iau în calcul pentru limitarea creșterii temperaturilor la 1.5°C.

Afirmațiile aparțin specialiștilor organizației „Circle Economy”, care au analizat în cadrul raportului „Circularity Gap Report” în ce măsură societatea actuală face eforturi în această direcție. Descoperirile lor sunt însă mai puțin optimiste: doar 9% din tonele de minerale, combustibili fosili, metale și biomasă sunt refolosite la nivel global.

Managementul resurselor, esențial în lupta împotriva schimbărilor climatice

Potrivit raportului, există o legătură strânsă între schimbări climatice și modul în care folosim materialele. Se pare că în jur de 62% dintre emisiile de gaze cu efect de seră provin din extracția și confecționarea de bunuri necesare societății actuale; comparativ, doar 38% sunt generate de sectorul serviciilor.

Cu toate acestea, gradul de folosire a resurselor materiale este din ce în ce mai mare. Utilizăm în prezent de trei ori ma multe resurse comparativ cu 1970, iar cantitatea s-ar putea dubla până în 2050, dacă nu se iau rapid acțiuni.

În schimb, strategiile guvernelor de a ține sub control încălzirea globală se concentrează mai degrabă pe dezvoltarea energiilor regenerabile, eficientizare energetică și stoparea defrișărilor. Nu conțin însă măsuri de economie circulară, precum re-proiectarea lanțurilor de aprovizionare, inclusiv a minelor, a câmpurilor de extracție, a carierelor, astfel încât să reducem dependența de resurse non-regenerabile, să facem economiile mai eficiente și să diminuăm cantitatea de deșeuri generată din activitățile umane.

Reducerea emisiilor și deșeurilor din mediul construit, o altă necesitate

Conform raportului, este nevoie de a integra principiile economiei circulare în modul în care construim, căci sectorul este responsabil pentru o cincime din emisiile de gaze cu efect de seră. Circle Economy estimează că jumătate dintre materialele consumate (42.4 miliarde de tone de materiale) sunt pentru a construi și pentru a gestiona casele, birourile, drumurile și infrastructura. Or, acest consum ar trebui eficientizat, în funcție de gradul de dezvoltare a zonei.

În Europa, de exemplu, unde mediul construit este deja unul matur, ar trebui să investim în maximizarea infrastructurii existente. O putem face prin prelungirea duratei de viață a mediului construit, prin îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor, prin reconversia lor. De asemenea, ar trebui să creștem procentele de reutilizare și reciclare a materialelor de construcții, de la nivelul curent de doar 12%. Nu în ultimul rând, pentru clădirile nou construite ar trebui să identificăm materiale alternative la cele tradiționale, care au un impact major asupra mediului.

Strategii recomandate pentru stimularea economiei circulare

După ce au evaluat stadiul economiei circulare în lume, experții Circle Economy propun în raport o serie de măsuri pentru facilitarea tranziției de la o economie liniară la una mai sustenabilă. Pentru companii și investitori, aceștia recomandă:

  • Optimizarea utilizării produselor, prin maximizarea folosirii lor și extinderea duratei de viață; experții pledează așadar pentru produse mai durable, dar și pentru renunțarea la deținerea produselor, în favoarea utilizării lor doar atunci când avem nevoie, prin intermediul unor servicii precum carsharing-ul
  • Stimularea reciclării și folosirii deșeurilor ca resurse; în vederea recuperării și reintegrării lor în circuit, sunt vitale modularitatea și folosirea unor materiale reciclabile sau chiar compostabile;
  • Designul circular, reducerea consumului de materiale și găsirea de alternative cu amprentă mai mică de carbon sau chiar capabile să stocheze dioxidul de carbon în loc să îl emită.

Autorii studiului vin și cu o serie de recomandări pentru guverne:

  • Renunțarea la a acorda stimulente financiare pentru companii care supra-exploatează resursele și încurajează supra-consumul;
  • Creșterea taxelor pe emisii, supra-exploatarea resurselor, producția de deșeuri sau chiar implementarea treptată a unei taxe pe carbon;
  • Scăderea taxelor pe muncă și inovație, care să încurajeze afaceri precum schemele de returnare a produselor sau reciclarea.

Raportul a fost lansat săptămâna aceasta, în cadrul Forumului Economic Mondial care are loc în acest moment la Davos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *