10×10: o provocare vestimentară pentru consumatorii eco-responsabili

10 articole vestimentare timp de 10 zile. În asta constă, pe scurt, provocarea 10×10. A fost creată de un designer canadian, care oferă o serie de recomandări pentru a face față cu succes provocării.

Industria fashion este în top cinci cele mai poluatoare industrii la nivel global. De exemplu, pentru o pereche de blugi se consumă 7.000 de litri de apă, iar pentru un tricou – 2.700 de litri, potrivit Greenpeace. La consumul de apă se adaugă milioanele de tone de chimicale folosite la nivel global, care, odată pătrunse în mediu, se descompun după sute de ani. Mai mult, se pare că irosim între 10 și 20% din materialele textile produse și refolosim doar 15% din deșeurile textile, deși 95% din ceea ce ajunge la groapa de gunoi ar putea fi valorificat.

Dacă ne îngrijorează aceste cifre, trebuie să știm că putem acționa la nivel individual pentru îmbunătățirea impactului aferent propriilor garderobe. Reducerea numărului de haine cumpărate și utilizate este de departe cea mai eficientă metodă. Dacă vă sperie gândul de a renunța la piesele vestimentare și de a vă crea o așa-numită garderobă-capsulă, puteți încerca inițial să o faceți sub formă de joc. Cel puțin, așa a început Lee Vosburgh, designer vestimentar din Canada, care a creat provocarea „10×10”.

Ce presupune provocarea 10×10

Începută în 2015 ca un simplu exercițiu personal al designerului, provocarea 10×10 înseamnă purtarea a doar 10 articole vestimentare timp de 10 zile consecutive. Lee Vosburgh recomandă alegerea unor articole clasice, în culori neutre, astfel încât din cele 10 piese să se poată crea mai multe ținute.

Iată pașii care ar trebui urmați pentru o provocare reușită:

  1. Alegerea a 10 piese vestimentare din garderoba disponibilă deja

Fă o selecție variată. În funcție de anotimp, vei avea probabil nevoie de: bluze sau cămăși, pulovere, pantaloni, rochii, fuste, pantofi și palton. Accesoriile (pălării, genți, eșarfe, bijuterii, mănuși)  nu sunt incluse în această provocare. Lee Vosburgh și-a ales două perechi de pantofi, una cu toc și una fără; 4 bluze, o rochie, două perechi de pantaloni, o haină de purtat deasupra.

Alegerea nu ar trebui să dureze prea mult, ca să nu devină dificilă. 30 de minute ar trebui să fie suficiente. Se recomandă alegerea articolelor preferate, astfel încât să nu vă simțiți inconfortabil purtându-le și provocarea să nu devină o corvoadă. Este indicat să se țină cont și de prognoza meteo din perioada aleasă pentru provocare, dar și de cât de ușor se murdăresc sau se spală respectivele haine.

2. Combinarea articolelor în cât mai multe feluri posibile

Pentru a putea crea mai multe ținute din aceleași piese, Lee Vosburgh recomandă alegerea unor articole neutre – denim, alb, negru, griuri și una sau două culori.

3. Aplicarea provocării, timp de 10 zile consecutiv, eliminând weekendurile și optând doar pentru zile lucrătoare.

Provocarea 10×10 nu este însă singura metodă de a scăpa de garderobele prea pline. O altă provocare interesantă este proiectul 333, care presupune purtarea a 33 de articole timp de 3 luni. Acesta pare a fi pasul următor de urmat, pentru cei mai ambițioși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *