7 metode de a economisi apa în propria locuință

Conservarea apei este un subiect care preocupă mai puțin atunci când nu suntem privați de acest drept fundamental, cel de a avea acces la apă. Schimbările climatice ar putea cauza însă în viitor crize precum cea din Cape Town și în alte părți ale lumii, iar cetățenii, industria agricolă și alte industrii ar avea de suferit masiv în urma unui deficit de apă. Iată de ce este important să acționăm, chiar și la scară mică, prin acțiuni concrete în viața de zi cu zi.

Jurnaliștii de la Inhabitat au identificat câteva metode prin care putem economisi apa, cu un impact pozitiv atât asupra mediului, cât și asupra bugetului personal.

Schimbă-ți dieta alimentară

Producția, procesarea și transportul alimentelor necesită cantități imense de apă. Agricultura practicată pentru creșterea animalelor are însă cel mai mare impact. Pentru a produce un kilogram de carne de vită, se pot consuma între 3000 și 60.000 de litri de apă, în funcție de diverși factori implicați.

Așadar, una dintre cele mai importante schimbări pe care le putem face pentru a economisi apă este să reducem consumul de carne și produse animaliere. De asemenea, este esențial să nu irosim alimente, pentru a preveni irosirea resurselor consumate pentru producția lor. Nu în ultimul rând, trebuie să știm că alimentele produse pe plan local au cele mai mici amprente de apă asociate.

Ai grijă cum uzi grădina

Dacă ai deja o grădină în care îți cultivi propriile legume, ți-ai redus deja consumul de apă în mod semnificativ, evitând să sprijini o industrie alimentară care risipește masiv resursele de apă. Însă poți face și mai mult, eficientizând consumul de apă în propria grădină.

Poți alege să uzi plantele doar dimineața sau seara, pentru a evita ca apa să se evapore imediat în prezența Soarelui. De asemenea, trebuie menționat că udarea manuală poate fi cu 33% mai eficientă, căci astfel poți ajunge direct la rădăcina plantelor, lucru care nu se întâmplă dacă se folosesc aspersoare. O altă metodă de a economisi apa necesară udării grădinii este prin colectarea apei pluviale.

Închide robinetul când nu folosești apa

Unul dintre cele mai comune sfaturi pentru economia de apă este acela de a opri apa atunci când ne spălăm pe dinți. Dacă lăsăm apa să curgă, irosim în jur de șase litri la fiecare spălare.

Cantitățile sunt însă și mai mari atunci când avem în casă robinete sau țevi ne-etanșate sa defecte, care permit apei să curgă în mod continuu. Ar trebui să le reparăm cât de curând, dacă nu vrem ca facturile să reflecte defecțiunile.

Instalează produse eficiente

Pe piață există dn ce în ce mai multe produse care ne pot ajuta să economisim apa: bazine de WC cu dual-flush sau cu buton pentru oprirea apei, baterii cu consum redus și aeratoare care reduc consumul de apă cu până la 90%.

Unele soluții sunt mai scumpe decât altele, însă, pe termen lung, investiția se va amortiza cu siguranță.

Optează pentru dușuri scurte

Atunci când alegem să facem baie, consumăm cel puțin 200 de litri de apă. Comparativ, la un duș 5-10 minute, putem consuma în jur de 50-100 de litri de apă. Economia este așadar semnificativă, mai ales dacă folosim aeratoare sau facem dușuri scurte.

Spală doar când ai cuva plină

Atunci când speli des la mașină, dar speli puține haine, consumi mai multă apă și mai multă energie. Poți evita această risipă așteptând să se umple cuva mașinii de spălat și rărind frecvența spălărilor. Astfel, economiile se vor reflecta și în factură.

Spală vasele inteligent

Atunci când speli vasele, în loc să lași apa să curgă pe tot tipul procesului, poți umple chiuveta cu apă și le poți spăla cu aceeași apă cu detergent pe toate. Apoi, nu trebuie decât să le clătești individual, sub un jet slab de apă. Pe lângă faptul că astfel economisești apă, previi și contaminarea unei cantități mari cu detergent pentru vase.

În cazul în care deții o mașină de spălat vase, este indicat să o folosești doar după ce se umple, la fel ca în cazul mașinii de spălat rufe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *