3 tipuri de plastic pe care părinții ar trebui să le evite

În prezent, plasticul a invadat viețile bebelușilor: aceștia sunt hrăniți cu ajutorul unor ustensile din plastic, se joacă în principal cu jucării din plastic, poartă scutece din plastic și dorm înveliți cu pături care au plastic în compoziție. Expunerea copiilor la atât de mult plastic este însă dăunătoare, atât pentru sănătatea lor, cât și pentru cea a mediului. Iată de ce tipuri de plastic ar trebui să se ferească părinții și de ce.

Deși sunt ieftine și ușor de folosit, articolele din plastic nu au o reputație prea bună. Pe bună dreptate. Atunci când sunt încălzite sau când intră în contact cu mâncarea și băuturile, acestea eliberează substanțe care pot fi dăunătoare pentru sistemul endocrin, cel nervos și cel reproducător, iar pericolul este cu atât mai mare când vorbim despre bebeluși, a căror imunitate este mai slabă.

Din cele șapte  tipuri de plastic fabricate, există trei tipuri de plastic care sunt mai periculoase decât celelalte, și anume tipurile 3, 6 și 7. Prin urmare, părinții ar trebui să aibă grijă atunci când cumpără articole care le-ar putea conține.

Plasticul de tip 3

Plasticul marcat cu cifra 3 corespunde policlorurii de vinil (PVC). Acesta se găsește în produse precum: inelele pentru dentiție, jucării, perdele de plastic, ambalaje și produse de îngrijire personală.

Principala îngrijorare este aceea că PVC-ul conține ftalați, niște agenți de fixare care fac plasticul maleabil. Unii ftalați pot acționa ca perturbatori endocrini, care afectează hormonii reproducători. Întrucât pot afecta dezvoltarea genitală masculină, unele tipuri de ftalați nu pot fi folosite în produsele pentru copii. Există de asemenea bănuieli că ftalații cresc riscul obezității la copii, pot contribui la bolile cardiovasculare și ar putea avea legături cu problemele de dezvoltare neuronală și de comportament.

Plasticul nr. 6

Articolele din plastic tip 6 sunt confecționate din polistiren. Printre acestea, amintim: articolele din plastic de unică folosință, tăvițele pentru carne/legume/fructe, recipientele pentru mâncare la pachet.

Atunci când sunt încălzite, aceste produse eliberează materiale toxice, precum stirenul, care poate fi absorbit de tractul digestiv. Stirenul poate provoca dureri de cap, oboseală, amețeli, confuzie și alte probleme celor care sunt expuși în mod intensiv, la cantități mari din această substanță.

Plasticul nr. 7

În categoria 7, intră mai multe tipuri de plastic, de obicei în diverse combinații.

Printre articolele pentru copii marcate cu cifra 7, regăsim biberoane sau sticlele pentru apă sau alte lichide, borcănelele cu mâncare pentru copii, dar și tacâmurile sau ustensilele din plastic, promovate ca fiind mai sigure pentru utilizare.

În unele cazuri, acestea conțin bisfenol A (BPA), o substanță chimică industrială care  poate perturba sistemul hormonal al corpului. În plus, poate afecta dezvoltarea copilului și sistemul imunitar.

Atenție! Produsele care sunt marcate ca fiind „eco”, „bio” sau „verzi” nu sunt obligatoriu lipsite de probleme. Și, deși copiii sunt mai vulnerabili și ar trebui protejați de expunerea la aceste tipuri de plastic, nici adulții nu sunt feriți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *