Inteligența artificială ar putea contribui la crearea unei economii circulare, regenerative, care poate fi ușor redimensionată. Iată concluzia la care au ajuns autorii unui studiu comandat de Fundația Ellen MacArthur și Google și realizat cu sprijinul experților în analiză de la McKinsey & Company.
Este vorba despre studiul „Artificial Intelligence and the Circular Economy”, lansat săptămâna trecută la Forumul Economic Mondial care a avut loc la Davos. Prin intermediul cercetării, autorii au încercat să determine cum poate fi folosită inteligența artificială (AI) pentru a dezvolta și a extinde utilizarea principiilor de economie circulară, în special în două domenii: agricultura și producția de hrană, respectiv industria electronicelor destinate consumatorilor.
Pentru aceasta, au realizat interviuri cu peste 40 de experți. La final, au ajuns la concluzia că folosind inteligența artificială în agricultură și producția de hrană, ar putea elimina deșeurile încă din faza de „design”, salvând până la 127 de miliarde de dolari anual, nu mai departe de 2030. În ceea ce privește industria electronicelor, economia ar fi de 90 de miliarde de dolari pe an.
Cum poate beneficia economia circulară din folosirea AI
Modul în care funcționează astăzi economia a creat probleme de mediu și sociale semnificative. Pentru a rezolva aceste provocări, este nevoie de noi aptitudini de design, de business și de gândire sistemică. Acesta este punctul în care poate interveni inteligența artificială.
Inteligența artificială propune modele și sisteme care efectuează operațiuni asociate în general cu inteligența umană, precum gândirea și învățarea. Aplicată într-o economie circulară, AI poate accelera tranziția către sistemele regenerative de care am avea nevoie, prin:
- Proiectarea de produse circulare, precum alimente pe bază de plante sau combinarea unor proprietăți diverse ale materialelor pentru a crea soluții complet noi;
- Crearea de modele de business circulare, care combină datele obținute de la utilizatori cu informațiile despre produs; de exemplu, pentru a maximiza durata de viață a electronicelor, se poate efectua o mentenanță așa-zis „predictivă”, folosind date despre utilizare și intervenind înainte ca produsele să se strice iremediabil;
- Optimizarea infrastructurii astfel încât această să devină circulară, prin introducerea automatizării și prin îmbunătățirea recuperării, sortării și dezasamblării produselor; de exemplu, pentru a evita risipa alimentară, se pot folosi sisteme de recunoaștere a imaginilor pentru a avertiza producătorii de fructe când este timpul pentru a culege recolta, astfel încât fructele să nu fie nici prea puțin coapte, nici căzute pe pământ.
Ce afaceri de economie circulară folosesc deja AI
Pentru că modul în care funcționează inteligența artificială este uneori dificil de înțeles, autorii studiului au venit cu exemple de afaceri de economie circulară în care AI joacă deja un rol important.
Stuffstr, de exemplu, este o afacere din Seattle care oferă consumatorilor posibilitatea de a returna printr-un program de buy-back produse pe care le-au folosit și de care nu mai au nevoie. În schimb, primesc un voucher care poate fi utilizat pentru achiziționarea de noi produse ale aceluiași brand. Compania preia produsele vechi și le revinde, dându-le astfel o nouă viață. În acest proces, folosește algoritmi AI pentru a stabili prețul pe care îl oferă pentru cumpărarea produsele uzate și cel pe care îl percepe pentru vânzarea lor către noi consumatori, dar și pentru clasificarea corectă a produselor second-hand.
O altă companie care utilizează AI este ZenRobotics. Compania combină AI și robotica pentru a extrage resursele reciclabile din deșeuri. Pentru început, folosesc camere și senzori pentru a monitoriza deșeurile. Apoi, un software AI, denumit ZenBrain, analizează datele înregistrate de senzori, creând o analiză în timp real a fluxului de deșeuri. Pe baza aceste analize, roboții iau decizii cu privire la ce obiecte să selecteze, separând astfel deșeurile rapid, cu o precizie mare.
Aplicarea AI are loc și în industria alimentară. Compania TOMRA folosește tehnologia pentru a sorta alimentele în funcție de cât sunt de coapte. Astfel, reușește să detecteze produse care nu respectă normele de siguranță alimentară și să le separe într-un flux separat, care poate fi ulterior valorificat în alte moduri, evitând risipirea lor pe lanțul de producție și distribuție.
După analiza efectuată, autorii au remarcat faptul că oportunitățile create de aplicarea AI în industria agro-alimentară sunt similare cu cele din industria electronicelor. Astfel, au concluzionat că folosirea AI nu depinde de industrie, ci poate fi aplicată în orice domeniu pentru a stimula tranziția spre o economie circulară, regenerativă, adaptată contextului actual.