Sute de brașoveni sunt afectați de norii de praf și miasmele gropii de gunoi „ecologice”

La nici 300 de metri de gardul caselor din cartierul Timiș Triaj, dincolo de fosta cale ferată pe care se aproviziona fostul CET din Brașov, s-au ivit una după alta gropile în care se depozitează gunoiul județului Brașov. De ani de zile, locuitorii din această zonă trebuie să suporte mirosul și praful care se degajă de pe amplasamentul rampelor. Iar puțin mai încolo de zona de case, la 500 de metri de rampe, începe cartierul de blocuri, la fel de expus. Și, până în prezent, toate plângerile brașovenilor către autorități au rămas fără rezultat. 

La începutul lunii iulie, A.B. a mai făcut o încercare de a sensibiliza autoritățile, sesizând Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu Brașov cu privire la norii denși de praf care persistă în preajma locuințelor în fiecare zi, de la orele dimineții până spre seară. 

Când bate vântul, se ridică pungi, pungulițe, plutesc în aer… Și praful, și mirosul, nu poți să pui o rufă la uscat, nu poți să scoți copiii afară în curte. Nu cred că există un vecin care să nu fi făcut o sesizare, spune un locuitor al cartierului Timiș Triaj

Recent, groapa de gunoi „ecologică” a fost primenită pentru o vizită importantă, cea a ministrului mediului, Costel Alexe, fiind identificată o soluție care să rezolve temporar problema mirosului. Câteva zile înainte și câteva zile după această vizită, aerul a fost din nou respirabil pentru locuitorii cartierului.

O parte dintre locuitorii din Timiș Triaj se află în zonă din anii ‘90 și își amintesc că activitatea de depozitare a deșeurilor menajere pe acel amplasament a început prin 2005-2006, întâi o groapă, apoi o a doua, și în pregătire o a treia. În prezent, acolo sunt depozitate toate deșeurile municipale din județul Brașov. În ciuda faptului că există Ordinul Ministrului Sănătății nr. 981/1994 pentru aprobarea Normelor de igienă privind mediul de viaţă al populaţiei, care menționează că un astfel de depozit trebuie să fie la o distanță de 1.000 metri de cea mai apropiată clădire de locuințe. 

Praful poate fi surprins în fotografii, mirosul din păcate nu. Ar fi util dacă duhoarea ar putea fi captată și trimisă autorităților, în mostre zilnice. Foto: surse

La ora redactării acestui articol, nici A.B. nu a primit răspuns la sesizare din partea Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu Brașov, nici redacția EcoMagazin nu a primit informațiile solicitate cu privire la situația din zonă.

Între timp… 

Primăria Municipiului Brașov este preocupată să acceseze fonduri pentru amenajarea unui parc de agrement pe amplasamentul fostei rampe pentru depozitarea deșeurilor industriale nepericuloase și a deșeurilor menajere, utilizată de la sfârșitul anilor 1940 până în anii ‘90. Pentru certificarea rampei ca „inertă”, a fost realizat un bilanț de mediu de nivel II. O inițiativă lăudabilă, care nu rezolvă însă problemele de poluare cu care se confruntă locuitorii învecinați cu actualul depozit de deșeuri din municipiul Brașov. 

Aceasta este o campanie Zero Waste Romania în colaborare cu platforma ProtecțiaMediului.org.

ProtecțiaMediului.org este prima platformă civică independentă din România care facilitează accesul direct al cetățenilor la instituțiile responsabile cu monitorizarea și protecția mediului, fiind o interfață între cetățeni și instituțiile statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *