Colectarea separată eficientă, element esențial al succesului Directivei privind plasticul de unică folosință

Comisia Europeană (CE) a adoptat, în 2 iulie 2019, Directiva privind materialele plastice de unică folosință, pentru reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului. În prezent, accentul se pune pe normele de aplicare și pe ghiduri, pe care  CE urmează să le completeze până în ianuarie 2022.

În rândul organizațiilor pentru protejarea mediului există o îngrijorare cu privire la efortul concertat al unor părți interesate de a reinterpreta definiția juridică a „colectării separate”, așa cum apare ea în articolul 9 din directivă. Articolul prevede în mod clar că pot fi luate în considerare, în vederea atingerii obiectivelor, doar acele ambalaje din plastic pentru băuturi care sunt colectate separat. Țintele stabilite sunt de 90% până în 2029 și 77% până în 2025. Ar trebui depuse toate eforturile pentru a atinge aceste ținte, fără a fi nevoie să se scoată ambalajele de băuturi din fluxul de deșeuri reziduale, obiectivul principal al Directivei fiind reducerea deșeurilor din plastic de unică folosință și circularea plasticului de înaltă calitate pentru reciclare.

În prezent, în Uniunea Europeană nu se măsoară uniform cantitatea de ambalaje de băuturi din plastic colectate pentru a fi reciclate. În ultimii ani, însă, Comisia Europeană a făcut eforturi pentru a nu mai permite ca rata de colectare să fie folosită ca indicator în rapoartele referitoare la rata de reciclare și pentru aplicarea unor metode de măsurare mai exacte, bazate pe ceea ce intră în mod real în facilitățile de reciclare. 

Directorul Reloop, Clarissa Morawski, este de părere că „Un calcul corespunzător al țintelor stabilite de articolul 9 al Directivei este esențial pentru realizarea unor măsurători semnificative și pentru a ști exact ce material este colectat pentru reciclare, fără toate inexactitățile care au fost raportate de ani de zile, până în prezent”.

Pornind de la întrebarea câte ambalaje de băuturi din PET sau HDPE se colectează separat, raportat la numărul celor introduse pe piață, un raport realizat de către Eunomia Research & Consulting Ltd și publicat de platforma Reloop susține că, în afara sistemelor de garanție-returnare, în foarte puține cazuri se colectează separat recipientele de băuturi din plastic. Cel mai frecvent, acestea sunt colectate în amestec cu alte articole de plastic și alte tipuri de materiale, ca de exemplu ambalajele ușoare.

Acolo unde ambalajele de băuturi din plastic de unică folosință sunt colectate în amestec, raportul propune ca măsurarea acestora din ceea ce se colectează să implice neapărat măsurarea cantității totale (exprimată în greutate) și analiza compoziției materialelor, printr-o eșantionare periodică/sezonieră. 

Măsurarea ambalajelor de băuturi din plastic de unică folosință după sortarea deșeurilor amestecate ar trebui să implice măsurarea cantității (exprimate în greutate) a fracțiilor sortate relevante (în funcție de culoare etc.), analiza compoziției materialelor din fracțiile relevante, printr-o eșantionare periodică/sezonieră și măsurarea greutății și a compoziției ambalajelor de băuturi din plastic de unică folosință din alte fluxuri sortate.

Chiar dacă informațiile privind cantitatea, greutate și compoziția sunt obținute corect, cifrele tot vor trebui ajustate ținând cont de etichete, lipici, cerneluri și alte reziduuri, raportat la ceea ce a fost introdus pe piață. Iar datele privind ambalajele introduse pe piață trebuie să fie corecte, auditate și verificate.  

Astfel, s-ar lua în considerare în mod eficient toate recipientele colectate, dar nu ar fi creditată greutatea suplimentară a materialelor care nu sunt vizate, incluse în fluxul de ambalaje de băuturi, când acestea sunt colectate în amestec.

Această abordare se apropie cel mai mult de intenția Directivei, concluzionează raportul elaborat de Eunomia Research & Consulting Ltd. De asemenea, oferă o performanță similară cu ceea ce s-ar realiza în cadrul unui sistem de garanție-returnare funcțional și ar asigura egalitatea de tratament în cadrul sistemelor de garanție returnare și  de responsabilitate extinsă a producătorului. Nu în ultimul rând, este în concordanță cu alte inițiative ale Comisiei prin care dorește să se asigure că performanțele sistemelor de gestionare și reciclare a deșeurilor sunt măsurate adecvat și într-o manieră în care toate statele membre să raporteze după aceeași formulă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *