Obstacole serioase pe drumul spre România circulară

Sistemul garanție-returnare, SGR pe scurt, este un instrument de mediu util prin care se obțin rapid rezultate. Sistemul presupune plata unei garanții pentru ambalajul băuturii cumpărate, pe care o recuperezi când îl returnezi gol în magazin. Este un sistem național, bazat pe stimulente financiare (garanțiile), care conduce rapid la rate de colectare ridicate. SGR rezolvă atât…

Citește mai departe

Proiectul SGR își continuă circuitul de legiferare aproape intact

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a finalizat varianta consolidată a proiectului de Hotărâre de Guvern privind sistemul garanție-returnare pentru ambalajele primare nereutilizabile și a transmis-o ministerelor avizatoare. Varianta consolidată (aici) este rezultatul procesului de consultare publică și al dezbaterii organizate de ministerul de resort în 14-15 decembrie. MMAP a menținut ca termen de implementare efectivă…

Citește mai departe

Eșecul schemelor de responsabilitate extinsă a producătorilor pentru ambalaje, pe continentul nord-american

Atât în Statele Unite ale Americii, cât și în Canada, în acest an s-au adus în discuție lacunele și problemele ce decurg din aceste lacune ale schemelor de responsabilitate extinsă a producătorilor. În SUA, contextul a fost creat de legislația federală care urmează să fie introdusă în dezbaterea Congresului în 2021 și vizează reducerea poluării…

Citește mai departe

De ce sistemul de garanție-returnare este o formă de responsabilitate extinsă a producătorilor?

Pe ai cui umeri cade responsabilitatea în cadrul sistemelor de garanție-returnare? În decursul anilor de când se implementează aceste sisteme, au existat și voci care au susținut că responsabilitatea revine distribuitorilor și comercianților, fără a exista un mecanism care să influențeze producătorii să regândească design-ul produsului (inclusiv ambalajul). Clarissa Morawski, director executiv al Reloop Platform,…

Citește mai departe

„Reprezentanții industriei și comercianții ar trebui să perceapă sistemul de garanție-returnare mai degrabă ca o mare oportunitate”

CursDeGuvernare.ro a organizat în cursul săptămânii trecute o conferință pe marginea proiectului de hotărâre privind sistemul de garanție-returnare pentru ambalajele de băuturi, lansat în consultare publică de Ministerul Mediului. Evenimentul s-a bucurat de participarea factorilor de decizie din țară, a  reprezentanților industriei afectate de această legislație, precum și a experților internaționali în domeniul sistemului de…

Citește mai departe

ABC-ul sistemului garanție-returnare. Tot ce trebuie să știe consumatorii

Sistemul de garanție-returnare este noul subiect care scindează opinia publică din România în ultima perioadă. Discuțiile din spațiul public relevă însă multă confuzie și, în consecință, dezinformare și manipulare pe marginea subiectului.  Proiectul de hotărâre privind implementarea sistemului de garanție-returnare, lansat în dezbatere publică în urmă cu o săptămână de către Ministerul Mediului, Apelor și…

Citește mai departe

Ce schimbări aduce pentru consumatori și industrie proiectul de hotărâre privind sistemul garanție-returnare? O analiză Zero Waste România

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat spre dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind implementarea sistemului de garanţie-returnare (SGR) pentru ambalaje primare nereutilizabile, adică acel sistem prin care consumatorii pot returna în magazine recipientele de băuturi cu volume între 0,1 și 3 litri. Zero Waste România a analizat propunea și a constatat că…

Citește mai departe

Sistemul austriac de garanție-returnare pentru ambalaje, amenințat de lobby-ul poluării cu plastic

Poluarea cu plastic reprezintă o problemă majoră pentru mediu și are efecte negative enorme asupra oceanelor, râurilor și altor ecosisteme. Austria nu face excepție. Potrivit unui raport publicat în mai 2020 de către Fundația Changing Markets și Mișcarea Break Free From Pastic, 1,6 miliarde ambalaje de plastic sunt puse pe piață în fiecare an, ceea…

Citește mai departe

Colectarea separată eficientă, element esențial al succesului Directivei privind plasticul de unică folosință

Comisia Europeană (CE) a adoptat, în 2 iulie 2019, Directiva privind materialele plastice de unică folosință, pentru reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului. În prezent, accentul se pune pe normele de aplicare și pe ghiduri, pe care  CE urmează să le completeze până în ianuarie 2022. În rândul organizațiilor pentru protejarea mediului există…

Citește mai departe

7 motive pentru care limitarea unui sistem de garanție-returnare doar la băuturile on-the-go este o idee proastă

Deși sunt relativ simple în ceea ce privește conceptul, sistemele de garanție-returnare pentru ambalajele de băuturi pot fi proiectate și implementate în mai multe moduri. Una dintre caracteristicile de proiectare fundamentale ale unui astfel de sistem, și care face parte integrantă din succesul său, se referă la materialele și/sau tipul recipientelor acoperite de sistem. Una…

Citește mai departe