Proiectul SGR își continuă circuitul de legiferare aproape intact

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a finalizat varianta consolidată a proiectului de Hotărâre de Guvern privind sistemul garanție-returnare pentru ambalajele primare nereutilizabile și a transmis-o ministerelor avizatoare. Varianta consolidată (aici) este rezultatul procesului de consultare publică și al dezbaterii organizate de ministerul de resort în 14-15 decembrie.

MMAP a menținut ca termen de implementare efectivă a sistemului garanție-returnare (SGR) data de 1 aprilie 2022. Concesia făcută la presiunea reprezentanților producătorilor a fost modificarea obiectivelor de colectare în primul an calendaristic de aplicare a SGR (aprilie-decembrie 2022), de la 75% pentru toate tipurile de ambalaje la 65%. De asemenea, obiectivele de colectare pentru sticlă au fost modificate la 75% în al doilea an de implementare a SGR, respectiv 85% în al treilea și următorii ani calendaristici. În plus, li s-a acordat o perioadă de 6 luni de la data implementării efective a sistemului de garanție-returnare în care pot să comercializeze produsele rămase în stoc, care nu respectă cerințele sistemului de garanție-returnare, fără a percepe, respectiv restitui,  garanția de returnare.

În ceea ce privește o altă doleanță a reprezentanților industriei, trebuie subliniat că MMAP nu a făcut niciun pas înapoi în ceea ce privește nivelul sancțiunilor pentru abaterile de la litera legii.

Producătorii de băuturi ar vrea un sistem de garanție-returnare mic-mic și știrb

Conform proiectului de hotărâre, valoarea garanției percepute de la consumatori va fi de 50 de bani pentru toate tipurile de recipiente de băuturi incluse în sistem – plastic, sticlă și metal, cu volume între 0,1 litri și 3 litri, inclusiv. La returnarea ambalajului, indiferent dacă e în magazinul de unde a fost achiziționat produsul sau în alt punct de returnare, suma va fi restituită consumatorului în numerar sau sub forma unui voucher care poate fi folosit la cumpărături. Sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele din România, indiferent că vorbim despre supermarketuri sau despre magazine de mici dimensiuni.

Ce schimbări aduce pentru consumatori și industrie proiectul de hotărâre privind sistemul garanție-returnare? O analiză Zero Waste România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *