Toaletele ecologice ar putea disparea de pe strazile Timisoarei

toalete-ecologice-timisoara-foto-opinia-timisoarei-270x203
Primaria Timisoarei planuieste inlocuirea actualelor toalete ecologice cu unele mai moderne.

Primaria are de gand sa renunte la solutia toaletelor ecologice amplasate pe strazile orasului si sa construiasca toalete civilizate, inclusiv pentru persoane cu dizabilitati.

Problema toaletelor ecologice amplasate pe strazile Timisoarei a fost luata in discutie la ultima sedinta de Consiliu Local, in contextul in care s-a propus si dezbatut un proiect care viza alocarea sumei de 61.979,76 de lei pe luna pentru intretinerea toaletelor publice din Timisoara.

Cu ocazia acestor discutii, conducerea Primariei a precizat ca toaletele ecologice ar putea disparea din oras pentru ca sunt insalubre. “Am redus mult sumele, dar mi se pare ca sunt inca costuri mari, iar toaletele nu sunt civilizate, nu arata bine in locurile in care sunt amplasate, produce si miros neplacut in jur si cred ca se impune sa construim toalete adevarate, cvilizate, inclusiv cu facilitati pentru persoane cu dizabilitati, asa cum sunt standardele lumii civilizate de astazi”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Potrivit planului Primariei, toaletele ecologice ar urma sa mai fie folosite doar cu ocazia concertelor sau a altor evenimente la care participa un numar mare de oameni.

“Este evident ca, fara sa luam in discutie problema toaletelor ecologice, toaletele publice sunt insuficiente in Timisoara. Din acest punct de vedere, conducerea Primariei ar putea lua ca exemplu ceea ce se intampla in aproape toate orasele vestice in care s-a mers in delegatii”, spune consilierul local ALDE Ilare Bordeasu.

Toaltele publice din Timisoara, alternativa cat de cat civilizata la cele ecologice, sunt putine, iar unele sunt deschise dupa un orar cel putin interesant. In aceste conditii, timisorenii sau turistii aflati sub presiune se indreapta catre toaletele magazinelor, ale institutiilor publice sau private. Cand acestea sunt inchise sunt alese tufele ori zidurile din oras.

In momentul de fata, in Timisoara sunt doar 11 wc-uri publice administrate de Primarie: in Piatele Unirii, Traian, Tepes Voda, in Parcurile Central, Rozelor, Carmen Sylva, Copiilor, Botanic si Uzinei si pe strazile Ciprian Porumbescu si Iuliu Maniu.

Municipalitatea anunta anul trecut ca, pentru toaletele ecologice, aloca suma de 873.935,15 lei, intr-un contract cu are marje variabile destul de mari – inchirierea a 25 de toalete pe un contract subsecvent, si maxim 55, si serviciile de intretinere ale acestora fiind la fel de variabile – minim 3.900 de servicii si maxim 17.160.

Primaria a continuat sa opteze pentru aceasta solutie „mobila” de a rezolva problema toaletelor publice din oras, desi experienta ultimilor ani a dovedit ca nu este intotdeauna cea mai buna varianta, existand plangeri de la diferite asociatii de locatari care au avut „bucuria” de a avea amplasate astfel de toalete in preajma imobilelor lor.

Primaria Timisoara a adoptat de ani buni acelasi mod de a rezolva nevoia amplasarii de toalete publice pe spatiile publice din municipiu, desi in orasele mari din Europa acest gen de toalete sunt folosite doar la festivaluri sau concerte, existand variante mult mai curate, cu apa curenta ale acestui tip de toalete, care functioneaza cu acces pe baza de moneda. Din 2005, Municipalitatea timisoreana inchiriaza toalete ecologice, cheltuind anual sume cuprinse intre 800.000 si 1.200.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *