De ce sunt hulite organismele modificate genetic?

Prezentate ca o sursa alternativa de hrana, OMG constituie, pe plan mondial, subiectul unor dezbateri vehemente. Organizatiile de mediu si cele sanitare denunta influenta lor negativa asupra sanatatii

Reprezentantii organizatiilor de mediu spun ca situatia organismelor modificate genetic a scapat de sub control, mai ales in Romania, care este cel mai mare cultivator de organisme transgenice din Europa.

Un organism modificat genetic e orice organism, planta sau animal, produs prin adaugarea de material genetic (ADN) de la o specie la o alta, in scopul transferarii unor calitati. Pana acum au fost modificate genetic porumbul, cartoful, soia toleranta la glifosfat si rosiile cu coacere intarziata.

Definitia unanim acceptata este ca un organism modificat genetic este „o fiinta ce poseda un patrimoniu genetic modificat prin tehnici de inginerie genetica ce permit adaugarea, eliminarea sau modificarea unor elemente genetice”. Altfel, si pomii fructiferi altoiti ar putea fi considerati ca fiind „modificati genetic”. Directivele Uniunii Europene precizeaza si tehnicile prin care se obtin astfel de „fiinte”, pe care le numim OMG. Una dintre ele se numeste „fuziunea celulara”, de pilda. Ideea centrala este ca OMG se obtin prin metode non-naturale, in laborator.

In timp ce autoritatile romane au aprobat cultivarea porumbului modificat genetic, organizatiile de mediu fac turnee de informare asupra consecintelor alimentelor modificate genetic pentru sanatatea omului. Turneele si campania impotriva organismelor modificate genetic (OMG) par sa-i fi convins pe agricultori: multi dintre ei si-au inconjurat terenurile si au postat afise in care precizeaza ca sunt zone fara OMG. In patru judete, localnicii si-au imprejmuit pamanturile cu garduri si au pus afise prin care interzic culturile modificate genetic. Astfel, la intrarea din mai multe localitati din Bistrita-Nasaud, Brasov, Cluj si Valcea exista indicatoare pe care scrie „zone fara organisme modificate genetic”.

Cititi articolul intreg in Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *