Greenpeace România lansează campania #fiiprosumator

Greenpeace România a militat în fața autorităților române în ultimii doi ani pentru dreptul cetățenilor de a-și putea produce singuri energia din surse regenerabile (soare, vânt). Acum, organizația aduce mai aproape de publicul larg conceptul de #prosumator.

Piața de energie din România este deschisă prosumatorilor. După aproape un deceniu de inactivitate din partea statului român, în 2018, legislația și reglementările necesare prosumatorilor au fost definite. Micii producători-consumatori de energie din surse verzi au acum dreptul legal de a produce, consuma și vinde energie. Greenpeace România a fost parte din această schimbare, susținând în fața autorităților timp de doi ani nevoia de a se crea un mediu favorabil pentru prosumatori. Acest lucru se traduce acum inclusiv prin susținere financiară pentru cei care vor să devină prosumatori, printr-un program al Administrației Fondului pentru Mediu.

Pentru a putea folosi însă potențialul de energie regenerabilă din România, conceptul #prosumator trebuie tradus pe înțelesul publicului larg, este nevoie să fie clarificate noțiunile de bază.

„Credem în democrația energetică, în dreptul fiecărui om de a fi prosumator. Ne-am dat seama însă că termenul e necunoscut pentru cei mai mulți dintre români, așa că înainte de a avansa în orice direcție cu campania noastră pentru energie curată, e obligatoriu să se înțeleagă despre ce vorbim.” , a declarat Carla Donciu, Head of Communication & Engagement Greenpeace România.

„Ne dorim să vedem cât mai multe panouri fotovoltaice, prietenoase cu mediul, pe acoperișurile din România. Pentru ca acest lucru să se întâmple, oamenii trebuie să afle cum pot capta energia soarelui, care sunt beneficiile și limitările energiei regenerabile și ce mecanisme de finanțare pot accesa cei interesați să își producă singuri energia.” adaugă Marian Mândru, coordonator de campanie, Greenpeace România.

Termenul #prosumator e explicat printr-o campanie online cu mai multe elemente: video (https://we.tl/t-Cjs6q0UbXs, https://www.youtube.com/watch?v=QGh9tgN86H8&feature=youtu.be) un pachet de vizualuri si conținut pentru social media, website-ul fiiprosumator.ro, comunitatea de Facebook Protecția Prosumatorului.

Referitor la spot, “Voiam un video cu narativ atipic, care sa meargă mai ales online, deci l-am abordat direct pe Codin, de la CAP, cu certitudinea ca el va înțelege exact filmul nostru”, completeaza Carla Donciu.

Nu ne mai întâlnisem cu acest termen generos, la propriu și la figurat, până i-am întâlnit pe cei de la Greenpeace. Prosumatorul e o trufanda, o floare de colț, rară și izolată, iar primul nostru gând a fost sihăstrie, dublată de măiestrie, că nu oricine poate și întelege să fie prosumator în societatea românească. Pentru a personifica acest sihastru al luminii, am ajuns la Silviu Gherman, un guru în bula lui mediatică, adept al vietii monahale în tinerețe, profilul psihologic ideal. A rezultat o zi din viața unui prosumator, poate primul prosumator român, lanterna deschizătoare de drumuri, un exemplu pentru semeni, care face lumină în definirea termenului.”, nuanțează Codin Caradimu – CAP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *