Intoarcerea in pesteri. Teama de apocalipsa ne baga sub pamant

    Veste ingrozitoare de la Casa Alba: Apocalipsa poate avea loc in orice moment!
    Intoarcerea in pesteri. Teama de apocalipsa ne baga sub pamant
    Intoarcerea in pesteri. Teama de apocalipsa ne baga sub pamant

    Dupa ce majoritatea populatiei de pe Pamant va fi starpita de un meteorit sau un val de rachete nucleare, continuitatea omenirii va depinde de cateva mii de oameni care se vor ascunde in „maruntaiele” Pamantului, in cateva mine din estul Kansas-ului.

    Este o imagine apocaliptica parca rupta dintr-un film SF, si pe care daca o privim cu atentie nu este chiar atat de absurda. Dar mai mult decat un SF, este viziunea unul californian care creaza cel mai mare adapost privat pentru supravietuitorii post-apocalipsa. Acesta se foloseste de un complex de caverne de piatra de var care au fost sapate in urma cu mai bine de 100 de ani, sub dealurile cu vedere la raul Missouri.

    “Cred ca ma aflu intr-o misiune de a face un lucru spiritual. Mai mult ca sigur vom fi o parte din geneza”, a spus Roberto Vicino, care a cumparat o buna parte din depozitele Armatei americane, la marginea Atchison, la 80 de kilometri de Kansas City.

    Dar pana sa vina Armagedon-ul sau o pandemie globala, Vicino spune ca Adapostul de Supravietuire Vivos si Rezortul vor fi niste locuri amuzante in care sa-ti petreci vacanta si in care sa inveti lucruri despre supravietuire, in cazul in care vine catastrofa, potrivit Santa Fe New Mexican.

    Jacque Pregont, presedintele camerei de Comert din Atchison spune ca oamenii cred ca planurile despre adapost sunt ciudate si ca Vicino si-a pierdut mintile, in timp ce altii sunt foarte interesati de idee, mai ales ca au ocazia sa faca un tur al proprietatii.

    Atchison este cunoscut ca fiind orasul de nastere al Ameliei Earhart si unul dintre cele mai bantuite orase din Kansas, spune Pregont, asa ca acest adapost este foarte posibil sa mai adauge niste capital de turism.

    “Este ciudatel si va atrage atentia foarte repede”, spune acesta. Ultimele filme care au aparut in acest an, au pus un foarte mare accent pe amenintari asupra rasei umane, fie prin schimbari climatice, impacturi de meteorit sau invazii de zombi.

    Paul Seyfried, care apartine unul grup de oameni ce promoveaza pregatirile in cazul dezastelor cauzate de om, spune ca, americanii au devenit paranoici in legatura cu astfel de lucruri inca de cand John F. Kennedy a fost asasinat, acesta fiind ultimul presedinte care atentiona populatia ca ar trebui sa-si construiasca adaposturi.

    “Nu a mai fost un razboi pe teritoriul american de mai bine de 100 de ani, asa ca frica de asa ceva s-a impregnat foarte bine in mintile cetatenilor”, a spus Seyfried.

    Ken Rose, profesor de istorie al Universitatii de stat California, este un critic foarte aspru al adaposturilor subterane, desi este de acord ca interesul pentru astfel de constructii este in continua crestere. Acesta spune ca proiectele asemeni celui din Kansas sunt o mare pierdere de timp si bani.

    “Unii oameni sunt obsedati de idee. Fara sa minimizez amenintarile contemporane, acestea erau mult mai mari in timpul Razboiului Rece. Macar atunci, anxietatea era bazata pe niste scenarii reale”, a spus Rose.

    Pesterile din Kansas sunt la 35-50 de metri sub pamant si au o temperatura constanta de 21 de grade Celsius. Acestea sunt sustinute de piloni de piatra de var de sase ori mai rezistenti decat cimentul si au usi construite sa reziste unei explozii nucleare de o megatona detonata la 16 kilometri distanta, spune Vicino.

    In afara de faptul ca este inconjurata de mai bine de 2,5 kilometri de gard de sarma ghimpata, inalt de 2 metri, terenul de deasupra nu iese in evidenta cu nimic ascunzandu-se foarte bine in peisajul acoperit de dealuri si paduri care-l imprejoara.

    Armata SUA folosea aceste pesteri – create de operatiile miniere de var care au inceput in 1880 – ca depozit inainte sa le scoata la licitatie. Suma care a castigat, in decembrie anul trecut, a fost de 1,7 milioane de dolari, dar finantarea a cazut asa ca a fost scoasa la licitatie din nou.

    In aprilie, facilitatea a fost cumparata cu 510.000 dolari, de catre investitorul Coby Cullins care a venit cu ideea construirii buncarelor de supravietuire. Asa a ajuns sa fie implicat si Vicino, cel care a bagat majoritatea banilor in proiect.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *