Ledurile castiga teren pentru iluminarea stradala

In timp ce strazile din Europa vor fi iluminate de „copaci solari”, fatadele cladirilor vor emana lumini multicolore. Prin folosirea ledurilor, emisiile de dioxid de carbon vor fi reduse.

Orasele din intreaga lume au inceput sa fie iluminate cu ajutorul ledurilor, mult mai economice din punctul de vedere al consumului de energie. Vancouver, Viena sau Torraca sunt numai cateva dintre localitatile cu un sistem public de lumini generate de leduri. In plus, arhitectii au inceput sa prevada cladirile noi cu fatade iluminate prin sisteme speciale de leduri.

In curand, strazile europene vor fi iluminate prin „copaci solari”, alcatuiti din cate zece panouri solare aranjate precum ramurile unui arbore adevarat, care vor fi alimentate de baterii. La randul lor, baterii-le vor alimenta niste ledu-ri.

„Copacii solari” au fost „inventati” de catre designe-rul englez Ross Lovegrove, care spune ca spre deosebire de iluminarea obisnuita, cea prin leduri emana mai putina poluare luminoasa. Noua inventie cuprinde detectori de lumina astfel incat se stinge si se aprinde automat la rasaritul sau apusul soarelui.

Pentru prima data, „copacii solari” au fost „plantati” de proba, in octombrie anul trecut, pe strada Ringstrasee din Viena si au produs suficienta lumina chiar si atunci cand soa-rele nu a rasarit deloc timp de patru zile.

„Copacii solari” elimina emisiile de carbon

Panourile solare ale „copacilor solari” au dat suficienta lumina chiar si pe timp noros
„In curand, -copacii so-lari– ar putea deveni principala for-ma de iluminare stradala ce ar putea elimina emisiile de dioxid de carbon si in acelasi timp ar reduce simtitor facturile la electricitate pentru administratiile locale”, a declarat Christina Werner, directorul programului de iluminare stradala, citata de site-ul RenewableEnergyAcce-ss.com.

Specialistii spun ca iluminarea prin leduri e cu atat mai necesara cu cat, in 2006, iluminarea stradala a consumat 10% din electricitatea folosita in Europa, adica 2.000 de milioane de KWh. Statisticile arata ca de aici au rezultat 2.900 de milioane de tone de emisii de carbon.

„Panourile solare ale copacilor au dat suficienta lumina chiar si pe timp noros, demonstrand ca sunt o forma practica pentru iluminarea stradala”, a precizat Christina Werner. Ea a adaugat ca administratia din Viena va decide in curand daca va instala mai multi „copaci solari”. „Speram ca nu numai Viena, dar si alte orase vor folosi energia regenerabila pentru iluminatul stradal, astfel incat emisiile de carbon sa fie dintre cele mai reduse”, a mai spus Christina Werner.

Masina alimentata cu energie solara

Specialistii spun ca nu numai „copacii”, ci si alte obiecte ar putea fi decorate cu panouri solare pe baza de leduri, care sa tina strazile iluminate corespunzator pe timpul noptii. In prezent, o companie ita-liana specializata in sisteme de iluminat lucreaza pentru transpunerea acestui lucru in realitate.

In plus, designerul englez, inventator al „copacilor solari”, impreuna cu cateva firme specializate lucreaza pentru proiectarea unei ma-sini care sa functioneze cu energie solara.

Terra Hall din Philadelphia, iluminata prin leduri

Nu numai Viena a incercat ilu-minatul „prietenos cu– mediul”, ci si alte orase. Au-to-ritatile din orasul american Philadelphia au iluminat cladirile reprezentative folosind tehnici diferite pentru iluminarea prin leduri. Au fost alese cinci dintre cladirile de pe Strada Artelor. Autoritatile locale au anuntat ca, la primavara, cladirile de pe Strada South Boat vor fi iluminate in acelasi fel.

„Orasele din intreaga lume investesc semnificativ in sistemele de iluminare prin leduri, mai ales ca strazile lor devin tot mai animate pe timp de noapte”, afirma Paul Levy, unul dintre directorii firmelor din Philadelphia care produc leduri. Una dintre principalele cladiri ale orasului, Terra Hall, a fost iluminata printr-un sistem linear de leduri, ce are o durata de viata de 50.000 de ore si e garantat sa dureze cel putin 15 ani.

Ledurile din Torraca economisesc 70% din energie

Chiar si orasele mai mici au renuntat la iluminatul clasic in favoarea celui prin leduri. Astfel, Torraca, un mic orasel din sudul Italiei, a ales de curand iluminarea publica prin tehnologia ledurilor, administratia locala justificandu-si alegerea prin economisirea a 70% din energia consumata de obicei.

In loc de clasicele becuri, italienii au acum un sistem de leduri care le permite noaptea o iluminare stradala aproape naturala. In prezent ledurile sunt folosite foarte mult pentru cladirile de birouri. Acest lucru se intampla cel mai des in Canada, unde arhitectii sunt specializati in arhitectura verde.

De curand, arhitectul James Cheng se lauda ca l-a convins pe unul dintre clientii lui sa ilumineze exteriorul unei cladiri de birouri din Vancouver situata in imediata apropiere a apei in mod diferit. „Cele mai multe cladiri sunt iluminate fie in partea superioara, fie la baza. Noi ne propunem ca locuitorii cladirii sa nu fie orbiti de lumina. Intregul sistem e controlat prin computer, iar spectrul color e continut si dispersat in ceea ce noi numim -port-, departe de interiorul cladirii”, mai spune Cheng.

Acesta considera ca iluminarea ar trebui sa fie parte integrala a cladirii, si nu numai niste lumini adaugate ca sa arate bine. O alta cladire din Vancouver, situata pe malul apei si iluminata prin leduri e cazinoul Edgewater. Patrick Cotter, arhitectul care a coordonat renovarea cladirii, spune ca programul de iluminare poate fi modificat prin schimbarea luminozitatii si a culorilor. Specialistii in eficienta energetica sus-tin ca pe langa faptul ca iluminarea prin leduri per-sonalizeaza foarte mult o cladire, ea face economii serioase la electricitate.

Hotel de 60 de etaje cu fatada luminoasa

Una dintre cladirile orasului Philadelphia a fost iluminata printr-un sistem linear de leduri colorate
Cea mai mare dezvoltare a iluminatului prin leduri are loc in Canada, unde arhitectii se straduiesc sa gaseasca cele mai sofisticate sisteme de iluminare ale fatadelor imobilelor, inainte ca acestea sa fie proiectate. Astfel, anul acesta canadienii isi vor ilumina cea mai inalta cladire din Vancouver, hotelul Shangri-La, cu 60 de nivele, printr-un sistem „verde” de iluminare arhitecturala, denumit Luna. Noul sistem de iluminare a fost conceput special pentru cladiri si emana o lumina naturala, in special raze ultraviolete.

James Cheng, arhitectul care a proiectat cladirea, spune ca sistemul luna absoarbe si reflecta razele ultraviolete in timpul zilei intr-un spectru larg de culori si straluceste discret noaptea. „Nu folosim niciun fel de electricitate si nu exista niciun fel de intretinere a sistemului in afara curatarii ocazionale a intregii cladiri. Un imobil similar, numai ca de 65 de etaje, va fi construit pana la sfarsitul anului in Toronto”, explica Cheng.

Ledul, descoperit de un rus

Oleg Losev a vrut sa colaboreze cu Einstein pentru leduri.
Multi dintre oameni cred ca ledul a fost descoperit de catre cercetatorii americani in anii „60. Dar, de fapt, dispozitivul pentru iluminat a fost descoperit de catre rusul Oleg Losev. Acesta a lucrat toata viata ca tehnician in cateva laboratoare de radio sovietice. La mijlocul anilor 1920, Losev a observat emisiile de lumina de la oxidul de zinc si de la diodele de la redresorul din cristal folosit de receptoarele radio atunci cand un curent trecea prin ele.

Chiar daca nu avea calificare academica, Losev era la curent cu se intampla in fizica. Astfel, tehnicianul a folosit teoria cuantelor a lui Einstein pentru a explica actiunea ledurilor. Cei care l-au cunoscut pe Losev spun ca el i-ar fi scris lui Einstein rugandu-l sa-l ajute sa-si inregistreze inventia, dar n-a primit niciun raspuns. Tehnicianul rus a murit de foame, la 39 de ani, in timpul blocadei din 1942 de la Leningrad.

Cercetatorii de la Glasgow ne dau sperante

Chiar daca sunt folosite mai putin pentru iluminatul interior din cauza ca sunt foarte scumpe, ledurile ar putea inlocui in curand becurile clasice.

Cercetatorii de la Universitatea Glasgow au dezvaluit de curand ca au descoperit metoda prin care ledurile sa fie folosite si pentru iluminatul casnic. „Pana acum, ledurile nu au fost folosite pentru iluminatul interior al caselor pentru ca procesul prin care se faceau gaurile din leduri era foarte scump.

In orice caz, credem ca am gasit solutia pentru fabricarea unor leduri mai puternice prin confectionarea unor gauri in suprafata lor, care sa le creasca nivelul de iluminare, dar care sa le faca si mult mai ieftine”, a declarat Dr. Faiz Rahman, directorul de proiect, citat de BBC World.

Durata de viata de 100.000 de ore

Denumirea de led este prescurtarea pentru Dioda Emitatoare de Lumina si este un semiconductor care emite lumina vizibila cand prin el trece electricitate. Emisia de lumina depinde de electronii care circula intre anod si catodul diodei.

In functie de materialul folosit, culoarea emisiei poate fi rosie, albastra, alba, chihlimbar. Producatorii de leduri spun ca un astfel de corp de iluminat poate avea o durata de viata de 100.000 de ore, in functie de temperatura interna si de intensitatea puterii.

Pentru o durata de viata lunga, temperatura interna a ledului trebuie sa se afle sub 120° C, iar puterea trebuie sa fie sub 20 mA. Daca ambele conditii sunt satisfacute, producatorii de leduri garanteaza ca, dupa 100.000 de ore, adica aproape 11 ani de functionare continua, luminozitatea ledurilor va scadea cu 50% din valoarea initiala.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *