Potrivit cercetatorilor americani, expunerea indelungata la noxele emise de automobile are efecte negative asupra sanatatii celor mici.

Persoanele care locuiesc in cartiere unde exista un nivel crescut de poluare, cauzata de traficul intens, au un IQ mai scazut. De asemenea, copiii obtin rezultate scazute la testele de inteligenta si de memorie, in comparatie cu cei care traiesc intr-un mediu cu un aer mai curat, arata un studiu, citat de Reuters, realizat de cercetatorii de la Scoala de Sanatate Publica Harvard, din Boston.

In urma cercetarii s-a observat ca efectele poluarii asupra inteligentei sunt similare celor inregistrate la copiii ai caror mame au fumat in jur de 10 tigari pe zi in timpul sarcinii sau la copiii expusi la plumb, a explicat dr. Shakira Franco Suglia, coordonatorul studiului.

Cer-cetarea a cuprins 202 copii din zona orasului Boston, cu varste cuprinse intre 8 si 11 ani. Specialistii au rea-lizat o serie de masuratori asupra modului de functio-nare a nivelului cognitiv, la copiii expusi la carbon negru, o componenta existenta in particulele emise de automobile si camioane. Astfel, cu cat erau expusi mai mult carbonului negru, cu atat mai slabe erau rezultatele la testele de inteligenta.

Ocoliti zonele cu trafic intens

„In timp ce efectul po-luarii asupra sanatatii cardiace si respiratorii a fost studiat timp indelungat, se cunosc putine lucruri despre felul in care aerul murdar poate afecta buna functionare a creierului”, a afirmat dr. Suglia in Jurnalul American de Epidemiologie.

Potrivit cercetatorilor, rezultatul studiului nu este afectat de factori precum limba vorbita sau greutatea la nastere. Expunerea indelungata la carbon a dus la scaderea IQ-ului, in medie, cu 3,4 puncte si la obtinerea unor rezultate mai slabe la testele de vocabular si memorie. „Efectele carbonului negru si ale tutunului se fac resimtite asupra dezvoltarii copilului inca din perioada petrecuta de acesta in uterul mamei”, a avertizat coordonatorul studiului.

Cercetatorii au subliniat faptul ca poluarea cau-zata de traficul intens duce la aparitia a numeroase alte afectiuni, una dintre solutiile la aceasta problema fiind mutarea in zone mai indepartate de locurile poluate. „Poluarea aerului cu noxele emise de automobile are efecte dramatice asupra sanatatii, ducand la aparitia inflamatiilor si a altor daune in zona cerebrala.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here