Proiect de lege ce incearca sa contracareze schimbarile climatice

Potrivit publicatiei guardian.co.uk , Senatul Statelor Unite ale Americii a respins pe 6 iunie 2008, proiectul de lege ce incearca sa contracareze schimbarile climatice. O reducere a emisiilor de CO2 va fi probabil rediscutata abia in toamna, dupa alegerile prezidentiale.

Proiectul de lege a intalnit critici acerbe din partea Republicanilor, in opinia carora acest document ar putea avea efecte negative asupra economiei SUA.

Proiectul stipuleaza o reducerea pana in 2050 de mai mult de 60% din nivelul emisiile de carbon din anul de referinta 2005. Potrivit taberei Republicane, acesta reducere ar aduce o crestere majora in pretul benzinei.

Pentru a invinge opozitia Republicanilor, Democratii ar fi avut nevoie de 60 de voturi. Proiectul de lege a fost respins cu 48 de voturi impotriva si 36 de voturi pentru.

Candidatul Republican la presedentie, John McCain, nu si-a exprimat dreptul de vot.

Spre deosebire de majoritatea colegilor sai, McCain s-a aratat in favoarea reducerii emisiilor de carbon. Cu toate acestea, domnia sa se declarase nemultumit de textul proiectului de lege.

Absenta lui McCain de la vot a prilejuit comentarii muscatoare din randul Democratilor. McCain nu e cu nimic diferit de Bush care promisese sa-si foloseasca dreptul de veto asupra acestui proiect de lege, au sugerat Democratii.

,,Am vazut in aceasta dimineata inca o confirmare a faptului ca Republicanii tandemului Bush- McCain refuza sa ia masuri in una dintre cele mai importante probleme ale timpurilor noastre,” a declarat pentru Guardian leaderul Democrat, senator de Nevada, Harry Reid.

In ciuda respingerii proiectului de lege, organizatiile ecologice americane se arata optimiste.

,,Tara noastra va avea o alta dezbatere pe tema incalzirii globale in 2009 cu un alt Congres si un alt presedinte. Adoptarea de masuri ce limiteaza poluarea responsabila de incalzirea globala e inevitabila”, a spus Lexi Shultz, sub-directorul programului climatologic din cadrul organizatiei Union of Concerned Scientists (Uniunea Oamenilor de Stiinta Ingrijorati).

Sursa: The Guardian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *