Romsilva vrea sa privatizeze 240 de cabane din parcurile nationale

Metoda indirecta – transferul patrimoniului unor entitati privatizabile

Printre „tinte” se numara 30 dintre cabanele de vanatoare ale lui Ceausescu, Muzeul Cinegetic al Carpatilor „Posada” si sute de gatere
Romsilva vrea sa privatizeze 240 de cabane din parcurile nationale

Pe ultima suta de metri a guvernarii se coace o megaafacere imobiliara care vizeaza privatizarea cabanelor Romsilva din parcurile nationale. Situate in creierii muntilor, in locatii de vis sau fonduri de vanatoare, cabanele reprezinta perlele imobiliarelor, fiind singurele redute interzise pana acum dezvoltatorilor imobiliari. Directorul Romsilva, Dan Ioan Aldea, neaga ca s-ar fi gandit la privatizarea celor 240 de cabane, desi proiectul hotararii de guvern depus de acesta pentru avizare la Ministerul Agriculturii mentioneaza clar transferul catre entitati cu personalitate juridica privatizabile atat al cabanelor(30 dintre ele fiind cabanele de vanatoare ale lui Ceausescu), al fabricii de sucuri naturale de afine, catina si mure Silvafruct (cu o capacitate de 1,5 milioane de sticle de suc intr-un singur schimb pe an), al Muzeului Cinegetic al Carpatilor „Posada” (amplasat pe o parcela de 5 hectare, pozitionata chiar inainte de intrarea in Sinaia) si a sute de gatere.

Dan Ioan Aldea se apara spunand ca e o lucratura la mijloc, pornita de Federatia pentru Apararea Padurilor: „O adunatura de pensionari comunisti care nu inteleg economia de piata….care-s folositi ca masa de manevra de persoane interesate, printre care si un senator PSD al carui nume nu vreau sa-l fac inca public”. Seful Romsilva spune ca nici prin gand nu i-a trecut sa privatizeze ceva si ca proiectul de HG in posesia caruia au intrat cei de la Federatia pentru Apararea Padurilor este „un simplu draft fara valoare” care intre timp a suferit modificari, Aldea printandu-ne de pe laptopul personal o asa-zisa „varianta finala”, in care a renuntat la incercarea de legalizare a instrainarii patrimoniului regiei.

Afirmatiile sefului Romsilva, contrazise de Ministerul Agriculturii

Afirmatia lui Dan Ioan Aldea e insa contrazisa de proiectul de HG postat ieri pe site-ul Ministerului Agriculturii la categoria „proiecte legislative”, in care scrie negru pe alb ca, in interval de 60 de zile de la intrarea in vigoare a hotararii de guvern, Romsilva trebuie sa transfere patrimoniul catre niste unitati cu personalitate juridica care pot fi privatizate ulterior. Directorul general al Romsilva a explicat avantajele acestui transfer: „In calitate de regie autonoma, nu putem sa accesam fonduri europene. Noile unitati avand CUI vor putea depune proiecte ca sa acceseze 10 milioane euro de la UE”.

Marian Stoicescu, presedintele Federatiei pentru Apararea Padurilor, crede ca acesta este doar un paravan: „Romsilva ar trebui sa aiba ca misiune gestionarea si protejarea patrimoniului forestier al Romaniei, nu urmarirea profitului cu orice pret. Regia a avut un profit brut de aproape 30 de milioane de euro anul trecut si nu sta ea in banii europeni. Eu cred ca, sub paravanul accesarii de fonduri comunitare, anumite grupuri de interese urmaresc sa puna mana pe cabane. Intai le vor aduce pe pierdere, apoi vor cere avizul ministerului sa privatizeze obiectivele neviabile, motivand eficientizarea activitatii”.

In loc sa spulbere acuzatiile liderului Federatiei pentru Apararea Padurilor, seful Romsilva, chinuindu-se sa explice bunele sale intentii in privinta cabanelor din rezervatiile naturale, a lasat sa-i iasa pe gura un porumbel: „Cabanele trebuie privati….Uups! Am vrut sa spun eficientizate”.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *