Trei gospodarii, inecate in titei din cauza unei conducte Petrom prea vechi

Satenii au adunat o tona si jumatate de petrol

In 2007, Petrom a avut 9 poluari accidentale, numai pe rauri
Trei gospodarii, inecate in titei din cauza unei conducte Petrom prea vechi

Trei gospodarii din Babana de Arges au fost inundate, ieri dimineata, cu titei scurs dintr-o conducta Petrom veche de zeci de ani. Din cei 800 de litri de petrol scursi, un sfert s-a varsat in paraul Cotmenita din zona, informeaza Garda de Mediu. Primii care au incercat sa opreasca poluarea au fost satenii – numai ei au colectat peste o tona jumatate de titei. Desi poluarea a fost stopata, terenurile oamenilor si paraul sunt grav afectate, existand sansa ca petrolul sa se infiltreze si in panza freatica.

„Daca este vorba de o pelicula poluanta groasa, pot fi afectate larvele din apa si vietuitoarele nou-nascute sau in primele momente de viata”, ne-au explicat specialisti de la Apele Romane. Garda de Mediu va amenda poluatorul cu o suma cuprinsa intre 50.000 si 100.000 de lei.

Conductele Petrom – vechi de o jumate de secol

Mentionam ca acesta nu este singurul caz de poluare Petrom, pe motiv ca respectivele conducte sunt prea vechi. Potrivit statisticilor Apele Romane, numai in 2007, compania Petrom a „otravit” apele de 9 ori: pe paraul Sabar de doua ori, la fel si pe Cotmeana, o data pe Dambovnic, pe Amaradia, pe paraul Valea Scroafei, pe Valea Bintau si pe valea Bantau. La asta se adauga poluarile la sol. Pata de pe Dambovnic, de pilda, a fost una dintre cele mai importante incidente ecologice de anul trecut, pentru care compania a fost amendata cu 120.000 de lei.

Pentru poluarile repetate, reprezentantii Petrom au aruncat vina pe conducte. Ni s-a explicat ca majoritatea au 30-40 de ani vechime, iar unele chiar o jumatate de secol. Am intrebat daca Petrom are vreun plan de inlocuire a conductelor vechi, pentru ca astfel de poluari sa nu se mai produca, insa reprezentantii companiei nu ne-au raspuns.

Datele obtinute de la Apele Romane arata ca, in 2007, cursurile au fost poluate accidental de 82 de ori, iar dintre acestea aproape 50 au fost poluari cu titei. 66% dintre aceste accidente s-au produs din cauza lipsei retehnologizarii, iar 12% – din cauza vechimii conductelor sau furturilor de combustibil. 8% din cazurile de poluari s-au lasat cu mortalitate piscicola.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *