Americanii, record la eficien??: Consumul mediu al ma?inilor a coborât la 9,75 litri la suta de kilometri
Americanii, record la eficiență: Consumul mediu al maşinilor a coborât la 9,75 litri la suta de kilometri
Un specialist Ford demonteaza unele dintre miturile despre reducerea consumului de carburant.
Un specialist Ford demonteaza unele dintre miturile despre reducerea consumului de carburant.

Un specialist Ford ne explica de ce anumite lucruri pe care le fac soferii nu duc la o reducere a consumului de carburant, iar altele da. Iata-le descrise in clipul video de mai jos, dar si recapitulate de noi intr-o lista utila. Poza de mai sus e doar pentru a demonstra ca si Ford poate fi verde! 🙂

1. Daca introduc carburantul mai incet in rezervor, va intra mai mult combustibil acolo?

R. Adevarat, dar cu o fractiune nesemnificativa

2. Daca alimentez dimineata sau cand e rece afara, voi economisi carburant.

R. Fals. Nu exista nicio influenta asupra economiei de carburant.

3. Daca folosesc carburanti premium, voi realiza o economie de carburant.

R. Adevarat in anumite cazuri. Masinile moderne sunt reglate pentru a functiona foarte economic si cu combustibilii normali. Cand folosesti carburanti premium vei primi intr-adevar mai multa putere si vei simti o influenta benefica asupra cuplului motor, iar pe anumite masini, da, vei simti si o imbunatatire a consumului de carburant. Dar depinde de model. Pe de alta parte, pretul acestor carburanti va anula orice suma de bani generata de economia de carburant.

4. Daca folosesc aerul conditionat, imi reduc autonomia vehiculului.

R. Adevarat. De fiecare data cand folosesti aerul conditionat, folosesti puterea motorului pentru a actiona compresorul acestuia. Daca vrei sa economisesti energie dar sa te simti si bine la interior, e recomandat sa parchezi masina la umbra.

5. Daca umflu anvelopele mai putin decat scrie in manual, voi consuma mai mult carburant.

R. Adevarat. E foarte important sa verifici ca presiunea in anvelope sa fie cea corecta, pentru ca are un impact puternic asupra consumului de carburant, crescandu-l cu pana la 10%.  In plus, e o chestiune care tine de siguranta.

6. Daca ai o transmisie automata si o comuti in N (neutru) la stop, vei economisi carburant.

R. Adevarat, dar nu e recomandat. De-aia ti-ai luat cutie automata, ca sa nu tot mesteci in schimbatorul de viteze. Economia de carburant realizata este minimala. Un sistem Start/Stop e mult mai benefic.

7. Daca franez si accelerez rapid, consum mai mult carburant.

R. Adevarat. Poti pierde intre 10-15% mai mult carburant doar pentru ca pleci agresiv de pe loc. Franarea treptata si utilizarea franei de motor creste economia de carburant.

8. Este recomandat sa iti incalzesti motorul pe loc atunci cand e frig afara.

R. Fals. Vehiculele moderne sunt proiectate sa se incalzeasca in mod optim atunci cand sunt conduse. Consumi carburant degeaba incalzind motorul pe loc. Cat timp motorul este rece, nu urca prea brusc in ture.

CUM POT SĂ-MI IMBUNĂTĂTESC ECONOMIA DE CARBURANT?

Pe scurt: accelereaza usor, franeaza treptat si din timp, redu utilizarea de aer conditionat, usureaza-ti masina, umfla-ti rotile la presiunea corecta, cumpara masina potrivita pentru utilizarea zilnica, eventual cumpara o masina cu sistem Start-Stop si cu motor mai mic, mai usor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here