JEREMY RIFKIN – Conferinta „verde” la Bucuresti
Cel care a prezis ca era petrolului se va termina curind, a conferentiat ieri la Bucuresti pe aceasta tema in fata publicului roman. Conferinta are loc intr-un moment potrivit, cind omenirea trebuie sa rezolve o criza alimentara si cotatii record pentru barilul de petrol.
Jeremy Rifkin este presedintele Fundatiei pentru Dezvoltare Economica din Statele Unite ale Americii. Pe linga activitatea din tara natala, Rifkin a lucrat pe parcursul ultimilor 20 de ani si pentru guverne sau politicieni europeni, avind preponderent functia de consilier. Putin cunoscut publicului roman, americanul, economist la origine, s-a facut remarcat inca din 1977 cu lucrari impotriva revolutiei industriale bazate pe combustibili fosili. Teoria sa, considerata de multi revolutionara, dar contestata in egala masura, este aceea ca omenirea se apropie cu pasi repezi de sfirsitul erei combustibililor fosili si ca energia va fi asigurata in viitor cu ajutorul hidrogenului regenerabil. Acesta ne va pune in miscare automobilele, avioanele si va deveni principalul „carburant” folosit in industrie. Nascut in 1943 in Colorado, Jeremy Rifkin a vorbit despre toate acestea publicului roman la Forumul „Mediul – intre prezent si viitor”, desfasurat ieri si alaltaieri la Bucuresti.
NOI CAI ENERGETICE. „In aceasta perioada a apusului erei combustibililor fosili, cele 27 de state ale Uniunii Europene fac eforturi importante pentru ca stocurile ramase sa fie utilizate cit mai eficient si incearca sa limiteze cit mai mult emisia de dioxid de carbon prin utilizarea energiei verzi”, a aratat Rifkin. Expertul american considera ca fiecare guvern trebuie sa exploreze noi cai de producere a energiei si noi modele economice, cu obiectivul de a reduce cit mai mult emisiile de substante nocive. In cadrul interventiei sale de la Bucuresti, Jeremy Rifkin a discutat despre A Treia Revolutie Industriala, bazata pe forme alternative de producere a energiei, precum cea solara, eoliana, hidrologica, geotermala. „Este important sa cream un loc unde vor putea trai si copiii nostri, sa intelegem ca fiecare dintre noi poate face cite ceva pentru salvarea mediului, la nivel individual”, a aratat Ionut Georgescu, reprezentantul organizatorilor.
FORUM. Printre subiectele abordate la Forumul „Mediul – intre prezent si viitor” s-au mai numarat reciclarea deseurilor, Delta Dunarii si biodiversitatea, energia regenerabila, cercetarea si noile tehnologii, schimbarile climatice si poluarea, CSR-ul si Green Acquisition. Manifestarea desfasurata la Bucuresti este considerata drept unul dintre cele mai importante evenimente „verzi” ale anului.
EFORTURI
„27 de state UE fac eforturi importante pentru ca stocurile ramase sa fie utilizate cit mai eficient si incearca sa limiteze cit mai mult emisiile de dioxid de carbon prin utilizarea energiei verzi”
Jeremy Rifkin – presedintele Fundatiei pentru Dezvoltare Economica SUA
Doar 41 de ani
Rezervele certe de petrol la nivel mondial au stagnat in 2007, in timp ce productia a scazut cu 0,2%, acesta fiind primul declin inregistrat dupa anul 2002, potrivit datelor publicate ieri de grupul britanic de petrol si gaze BP, transmite Reuters. Volumul rezervelor de petrol, de 1,24 mii de miliarde de barili, este suficient pentru a mentine productia la nivelul actual timp de peste 41 de ani, potrivit raportului pe 2008 al BP referitor la piata mondiala a energiei. Datele prezentate de BP subliniaza necesitatea majorarii productiei si a rezervelor certe, pentru a acoperi cererea in crestere. Pretul petrolului se afla in crestere din anul 2002, iar saptamina trecuta a atins nivelul record istoric de 139,12 dolari pe baril. Consumul de petrol la nivel mondial a crescut anul trecut cu 1,1%, usor sub media din ultimii zece ani.
Sursa: Jurnalul National