„Centralele nucleare ne vor ajuta mai mult decat energia eoliana”

Aflat, ieri, la Bucuresti, Lehn a spus ca lumea nu trebuie sa se teama de energia atomica

Savantul a comparat riscul unui accident nuclear cu cel al ruperii unui baraj

„Centralele nucleare ne vor ajuta mai mult decat energia eoliana”

Viitorul apartine energiei nucleare si nu instalatiilor eoliene sau altor surse alternative de producere a energiei. Aceasta este parerea laureatului premiului Nobel pentru chimie in 1987, Jean-Marie Lehn, care atrage atentia asupra efectelor produse de nevoia acuta de energie. „Cred ca avem o dezvoltare din ce in ce mai accentuata. Multi oameni au nevoie de resurse, dar pretul fierului, cobaltului, cuprului, petrolului devine din ce in ce mai ridicat.

Stiinta ne va ajuta enorm, prin dezvoltarea energiei hidroelectrice si nucleare, mai mult decat energia eoliana, spre exemplu, care nu poate fi exploatata oriunde”, a declarat, ieri, la Bucuresti, Jean-Marie Lehn, adaugand ca lumea nu ar trebui sa se teama de energia atomica: „Evident ca centralele nucleare prezinta anumite riscuri, dar acest lucru e valabil pentru orice. Si un baraj se poate rupe, ceea ce ar duce la inundatii. Pe de alta parte, daca stii ca este periculos, esti mult mai atent.

Am vorbit mult cu oamenii implicati in programele nucleare din Franta si ei sunt foarte rigurosi in aceasta chestiune, fac o treaba foarte buna in a rationaliza acest tip de energie. Exista intotdeauna posibilitatea ca ceva sa nu mearga bine, dar riscul este foarte scazut”. Savantului francez, in varsta de 68 de ani, care a pus bazele chimiei supramoleculare, i-a fost decernat, de catre presedintia romana, Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Mare Ofiter. Pe langa distinctia, inmanata de presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, Lehn a primit si titlul de Membru de Onoare al Societatii Romane de Chimie.

Sursa: Gandul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente