7 remedii naturale pentru răceală

Atunci când răcim, apelăm cel mai adesea la pastile produse din substanțe chimice și ambalate în plastic. Există însă și metode alternative de a ne vindeca. Jurnaliștii de la Inhabitat au identificat câteva remedii naturiste care ne pot ajuta în tratarea răcelilor.

Vitamina C

Deși nu există dovezi științifice că vitamina C poate preveni răceala, cu siguranță întărește sistemul imunitar. De aceea, poate reduce durata unei răceli. Cel mai indicat este să luăm vitamina C din fructe precum: portocale, pepene galben, agrișe grapefruit sau kiwi, dar și din legumele verzi (spanac, măcriș, leurdă, varză, varza de Bruxelles, conopidă, broccoli).

De asemenea, se găsesc cantități de vitamina C chiar și de zeci de ori mai mari decât în lămâi în fructe precum: măceșe sau cătină. Din acestea, se pot prepara infuzii sau siropuri, care calmează durerile în gât și ușurează înghițirea.

Scorțișoara

Scorțișoara are proprietăți anti-fungice și analgezice, fiind un remediu natural perfect împotriva răcelii. Se pare că scorțișoara încălzește corpul și dilată vasele de sânge, totodată scăzând nivelul de zahar din sânge.

De aceea, când suntem răciți se recomandă să pregătim o infuzie de scorțișoară sau să o adăugăm în băuturi calde, cafea sau în mâncăruri.

Oregano

Oregano este un antioxidant, anti-bactenian și anti-fungic. Este perfect pentru tratarea răcelilor. Există capsule de oregano care se pot lua ca suplimente alimentare, dar cel mai natural este să ne pregătim singuri o infuzie de ceai de oregano, de două ori pe zi. Ceaiul este cam amar, însă îl putem îndulci cu miere.

Usturoi

Usturoiul este un remediu străvechi pentru prevenirea și tratarea răcelilor, căci are proprietăți antibiotice, antimicrobiene, antibacteriene și antivirale. În plus, întărește sistemul imunitar și liptă împotriva infecțiilor respiratorii.

Usturoiul poate fi consumat ca atare, însă cel mai eficient este să îl consumăm după ce l-am zdrobit și l-am lăsat timp de 15 minute să intre în contact cu aerul. Pentru cei care nu sunt dispuși să îl consume din cauza mirosului, există și capsule de usturoi cu concentrații mari de substanțe benefice.

Lichidele calde

Supele și alte lichide calde decongestionează, reduc secrețiile de mucus și au proprietăți anti-inflamatorii, vindecând membranele nasului și ale gâtului. În plus, ajută la hidratarea de care avem atâta nevoie atunci când suntem răciți, căci astfel germenii se elimină mai ușor din organism. De aceea, se recomandă consumul de apă și de ceai, în care putem adăuga și un shot de whiskey sau bourbon, pentru un efect decongestionant puternic. Atenția însă la alcool: în cantități prea mari, poate inflama membranele și înrăutăți simptomele.

Irigare nazală

Irigarea nazală este o procedură care implică o clătire a pasajelor nazale și desfundarea lor cu ajutorul unei soluții saline. Se efectuează atunci când pasajele nazale sunt uscate sau crăpate și inhibă astfel bariera protectoare a pielii împotriva virusurilor.

Soluția salină se poate pregăti acasă, din 250 de ml de apă filtrată, o jumătate de linguriță de sare fără iod sau sare de mare și o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu. Pentru irigare, se folosesc irigatoare nazale, care propulsează soluția salină în căile nazale, permițând utilizatorului să controleze presiunea.

O altă soluție este efectuarea de inhalații cu aburi. Pentru aceasta, se face o infuzie cu plante uscate (mușețelul, cimbrul, salvia și busuiocul) sau se adaugă peste apă fierbinte uleiuri esențiale (eucalipt, mentă, cimbru, lavandă, cuișoare). Apoi, se stă timp de 10-15 minute deasupra aburilor emanați, cu un prosop sau o pătură pe cap.

Odihna

Pentru a-i da corpului timp să lupte împotriva infecției și să se refacă, se recomandă să dormim mai mult decât de obicei. Pentru a ajuta sinusurile să se golească, se poate folosi o pernă în plus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *