7 sfaturi pentru o garderobă sustenabilă

În prezent, cumpărăm de două ori mai multe haine decât acum 10-15 ani, dar le purtăm pentru o perioadă de două ori mai scurtă, potrivit Forumului Economic Mondial. Tendința poate fi însă contracarată de fiecare dintre noi, dacă urmăm câteva recomandări simple.

Industria fashion este în top cinci cele mai poluatoare industrii la nivel global. De exemplu, pentru o pereche de blugi se consumă 7.000 de litri de apă, iar pentru un tricou – 2.700 de litri, potrivit Greenpeace. La consumul de apă se adaugă milioanele de tone de chimicale folosite la nivel global, care, odată pătrunse în mediu, se descompun după sute de ani. Mai mult, se pare că irosim între 10 și 20% din materialele textile produse și refolosim doar 15% din deșeurile textile, deși 95% din ceea ce ajunge la groapa de gunoi ar putea fi valorificat.

Dacă ne îngrijorează aceste cifre, trebuie să știm că putem acționa la nivel individual pentru reducerea impactului aferent propriilor garderobe. Iată câteva sfaturi simplu de pus în practică:

  1. Redu

De multe ori, avem în garderobă mult prea multe haine, pe care le purtăm prea rar. De aceea, este esențial să reducem cantitatea de piese vestimentare, donându-le pe cele în stare bună, dar care nu ni se mai potrivesc. Există numeroase inițiative sociale care le pot prelua și le pot preda spre reutilizare unor categorii defavorizate.

Pe lângă eliminarea surplusului din ceea ce avem, reducerea înseamnă și abținerea de la a cumpăra lucruri de care nu avem nevoie. Atunci când e lipsește ceva, este recomandat să investim într-un singur lucru de calitate, în loc să cumpărăm mai multe produse mai ieftine.

  1. Reutilizează

Extinde durata de viață a hainelor, spălându-le cu grijă și purtându-le pe o perioadă îndelungată. Atunci când ai nevoie de piese noi, poți opta pentru produse second-hand. Pentru aceasta, poți organiza schimburi de haine cu prietenele tale, poți da o fugă prin magazine second-hand sau poți participa la evenimente precum yard sale-uri.

  1. Analizează

Atunci când nu găsești pe piața second-hand ceea ce îți trebuie și ești nevoit să optezi pentru produse noi, ar fi bine să examinezi brandul și compania producătoare, Astfel, poți afla dacă respectiva companie încearcă să își minimizeze impactul asupra mediului, dacă apelează la colaboratori care respectă drepturile angajaților, dacă produsele sunt non-toxice, durabile și ușor de reparat.

Astfel de companii sunt Patagonia, Everlane, Pact, Able, însă există și inițiative locale, precum Redu.

  1. Repară

Întrucât hainele noi au prețuri extrem de accesibile, atunci când se deteriorează renunțăm pur și simplu la ele. Puțini dintre noi ne mai batem capul să le reparăm, fie de unii singuri sau apelând la croitori profesioniști. Uneori, aceste servicii sunt, din păcate, mai scumpe sau la fel de scumpe ca produsul nou.

Asta nu înseamnă însă că nu merită reparate, mai ales când este vorba despre lucruri de care suntem atașați sau care ne vin bine.

  1. Închiriază

Deși le purtăm doar la ocazii speciale, cu siguranță avem fiecare în dulap câteva rochii sau costume de seară. Și cum nu putem să ne facem apariția de fiecare dată cu aceeași ținută, ajungem uneori să achiziționăm inutil haine pe care le purtăm o dată pe an sau mai rar.

Pentru asemenea evenimente, ai posibilitatea de a închiria ținute. Astfel, economisim sume importante, nu aglomerăm dulapurile și nici nu contribuim la fel de intensiv la poluare.

  1. Re-adaptează

Atunci când hainele sunt prea deteriorate pentru a le repara, mai există opțiune înainte de a le trimite spre reciclare sau depozitare: folosirea lor în alt scop decât cel pentru care au fost create. Textilele pot fi transformate în lavete pentru curățenie, în sacoșe textile, în huse pentru perne sau chiar în carpete. Puloverele de lână pot fi transformate în fir și refolosite pentru crearea de produse noi.

  1. Reciclează

Din păcate, reciclarea textilelor vechi, inutilizabile, nu este o opțiune viabilă pe piața din România. Municipalitățile nu oferă posibilitatea de a colecta separat aceste deșeuri, prin urmare cele mai multe ajung la gropile de gunoi sau în incineratoare.

Deși aflate abia la început, la nivel european există însă tehnologii care pot recicla materialele textile, transformându-le din nou în materie primă pentru industria fashion.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *