Ploile din ultimele saptamani au reactivat alunecarile de teren din comuna gorjeana Negomir. Cel mai afectat de alunecarile de teren este satul Artanu, unde doar un zid de sprijin mai face ca pamantul sa nu se pravaleasca peste aproximativ zece gospodarii si sa mature totul in cale. Primaria din Negomir a inceput inca de anul trecut lucrarile de consolidare la zidul de sprijin care sta in calea pamantului, insa nu a existat decat o parte din fondurile necesare pentru ca lucrarea sa fie dusa pana la capat. In urma ploilor care au cazut din abundenta, apele au trecut peste zid si, la sfarsitul saptamanii trecute, chiar au inundat trei gospodarii. Apa continua sa afecteze structura de rezistenta a parapetului asezat de autoritatile din Negomir in calea viiturilor si, daca nu se va interveni imediat, nimeni nu stie ce se va alege de casele oamenilor si unde vor fi trimisi acestia sa locuiasca, in cazul in care situatia se va inrautati.
Primarul cere bani de la guvern
Primarul din Negomir, Ion Gruescu, a declarat ca valoarea totala a lucrarii de consolidare a zidului de sprijin depaseste 1,9 milioane de lei. Pentru a finaliza zidul de sprijin mai este necesara suma de 1,1 milioane de lei, la care se adauga o datorie catre constructor, in valoare de 300.000 de lei. Fondurile respective nu se regasesc in bugetul local. Edilul Gruescu intentioneaza sa solicite in zilele urmatoare sprijin de la Ministerul Administratiei si Internelor si de la guvern, invocand urgenta situatiei: „Am avut probleme de vineri, cand a plouat cam 80 de litri pe metru patrat, iar viitura si apa au trecut peste zidul de sprijin si au fost inundate trei gospodarii. Cea mai afectata a fost gospodaria Eleonorei Branzan. Din pacate, exista riscul ca acel zid de sprijin sa se rupa, daca vor mai continua ploile. Zece case sunt in pericol. Daca se va rupe zidul, totul va fi sters de pe fata pamantului: casele, drumul, reteaua de electricitate. Am cerut sa vina o comisie sa analizeze riscurile, sa vedem daca vom reincepe lucrarile la zid. Nu mai sunt bani, dar cred ca intr-o situatie de risc am gasi sprijin la minister si la guvern“, a declarat primarul din Negomir, Ion Gruescu.
Inundatii la Tantareni
Daca la Negomir s-au reactivat alunecarile de teren si nu este exclus sa se intample acest lucru si in alte zone cu probleme, in comuna Tantareni apa a continuat sa inunde zeci de gospodarii. Daca la sfarsitul saptamanii trecute viitura a patruns in sapte gospodarii din satul Floresti, ieri au fost inundate peste 40 de gospodarii din satul Tantareni. Apa a patruns si in 12 case, fiind necesara interventia pompierilor din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Gorj. La fata locului au fost deplasate o autospeciala, un autocamion cu saci cu nisip si doua motopompe pentru evacuarea apei din imobile. Nici Primaria Targu Carbunesti nu a scapat neinundata. Apa s-a infiltrat la subsolul cladirii, iar autoritatile au chemat o autospeciala pentru a scoate apa din primarie. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Gorj le solicita cetatenilor sa participe la decolmatarea santurilor si a canalelor de evacuare a apelor pluviale, pentru a preintampina aparitia de inundatii in zonele predispuse la acest lucru.
Eugen Maruta