Aproape jumatate din oceanul planetar a fost „stricat” de oameni

0
658

Pescuitul, schimbarea climatica si poluarea sunt principalii factori care au deteriorat mai mult de jumatate din oceanele si marile lumii, arata un studiu recent publicat de cotidianul „The Times”.

Cercetarea, facuta de oamenii de stiinta de la Centrul ecologic de analiza si sinteza din California, releva ca aproape nicio suprafata de apa nu a scapat neatinsa de activitatea omului.

Cele mai grav afectate suprafete marine sunt in Marea Nordului, pe coastele scotiene si irlandeze ale nordului Atlanticului, in Marea Chinei de Est si de Sud, in Marea Caraibelor, Marea Mediterana, Marea Rosie, Marea Bering si de-a lungul coastelor Oceanului Pacific.

Pescuitul a stricat recifii de corali

Oamenii de stiinta au intocmit si o harta a suprafetelor oceanice deteriorate care arata ca 41% din apele oceanice au fost grav afectate, ceea ce reprezinta un procent mult mai mare decat se anticipase. „Proiectul nostru isi propune sa avem o imagine de ansamblu asupra oceanelor afectate de activitatea oamenilor. Rezultatele arata insa ca impactul uman asupra oceanelor are consecinte mult mai grave decat ne asteptam”, a declarat Ben Halpern, coordonatorul proiectului.

Acesta spune ca schimbarea climatica a avut cel mai mare impact asupra mediului din cauza ca temperatura marii a crescut, iar apa oceanelor s-a acidificat. O a doua cauza grava este pescuitul, care a dus, in special, la stricarea habitatelor recifelor de corali. Oamenii de stiinta spun ca, in multe dintre regiuni, pe langa pescuit si schimbarea climatica, a mai aparut si poluarea, mai ales de la substantele folosite pentru fertilizare in agricultura, care sunt aduse de apele curgatoare.

„Nu mai putem lua separat pescuitul sau poluarea ca efecte separate deoarece ele se cumuleaza si creeaza pagube uriase. Singurul mesaj pe care il putem transmite e ca oamenii trebuie sa conserve habitatele din mai multe zone ale globului”, a declarat Andrew Rosenberg, un alt cercetator implicat in proiect. Cercetatorii spun ca exista un risc urias al degradarii accentuate a ecosistemelor din oceane.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.