Autoritatile locale, nepregatite sa acceseze fonduri europene

Secretarul de stat Silviu Stoica spune ca sistemele de termoficare viabile vor fi sprijinite financiar.

Lipsa expertizei autoritatilor locale pentru realizarea de proiecte in vederea accesarii fondurilor europene de mediu si obligatiile Romaniei in acest domeniu au facut ca proiectele finantate din acesti bani sa fie gandite de specialistii europeni, impreuna cu autoritatile de la Bucuresti. Decizia ca proiectele de mediu derulate cu bani europeni sa fie elaborate de autoritatile centrale a avut la baza si faptul ca multe dintre proiectele autoritatilor locale, finantate din fonduri ISPA sau SAPARD, nu au mai putut fi implementate.

Autoritatile locale nu mai pot depune proiecte pentru accesarea fondurilor structurale, in valoare de aproximativ 5,5 miliarde de euro, pe care Uniunea Europeana le pune la dispozitia Romaniei, pana in 2013, pentru rezolvarea problemelor de mediu. Autoritatile centrale explica aceasta decizie precizand ca administratiile locale nu detin expertiza necesara pentru elaborarea de proiecte, motiv pentru care, ca sa nu se piarda fondurile, este preferabil ca proiectele sa fie intocmite la nivel central.

„Cea mai lunga perioada de tranzitie obtinuta de noi este pana in 2018, dar in multe sectoare trebuie sa ne conformam mult mai devreme la cerintele Uniunii Europene. Asadar, avand in vedere aceste obligatii si faptul ca avem nevoie de investitii foarte mari in acest domeniu – aproape 30 miliarde de euro pana in 2018 -, solutia viabila pe care am gasit-o a fost abordarea regionala a proiectelor”, a declarat, pentru „Adevarul”, secretarul de stat din Ministerul Mediului, Silviu Stoica.

Multe proiecte nu au putut fi implementate

Demnitarul a explicat ca aceasta solutie a fost adoptata de autoritatile de la Bucuresti impreuna cu oficialii de la Bruxelles. „Comisia Europeana a constatat ca -s-au facut investitii fara a avea la baza o strategie bine definita in domeniul apei si apei uzate. Au fost investitii facute punctual de autoritati locale care nu au avut la dispozitie un corp tehnic bine pregatit care sa verifice ceea ce a pregatit un asa-zis specialist consultant. De exemplu, foarte multe orasele care au beneficiat de fonduri europene – prin programul ISPA sau localitati incluse in SAPARD – au derulat proiecte pe care, ulterior, nu au avut capacitatea sa le implementeze.

De aceea, au fost si multe intarzieri, iar la sfarsit de an s-a constatat lipsa absorbtiei fondurilor”, a precizat Silviu Stoica. Acesta a dat exemplul a doua comune invecinate, despartite de o pancarta, care au accesat fonduri europene pentru constructia a doua statii distincte de epurare a apei, „ceea ce inseamna costuri de operare si de intretinere duble”.

Si pentru deseuri, tot solutii regionale

In ceea ce priveste sectorul deseurilor, secretarul de stat a explicat ca solutia unor proiecte regionale, care sa fie gandite de autoritatile centrale, a fost impusa de obligatiile pe care le are Romania in acest domeniu. „Avand in vedere faptul ca s-a negociat un numar maxim de depozite de deseuri care pot fi deschise (65 la nivelul Romaniei – n.r.), va trebui sa inchidem celelalte gropi neecologice, sa construim statii de transfer si sa construim sistemul de colectare selectiva. Pornind de la aceste restrictii, si in acest domeniu lucrurile trebuie sa fie corelate, pentru ca totul trebuie sa fie integrat la nivelul a unul sau chiar doua judete”, a mai spus Stoica.

Prea putine proiecte privind protectia naturii

In privinta fondurilor alocate pentru protectia naturii, secretarul de stat si-a exprimat nemultumirea fata de numarul mic de proiecte care s-au depus pentru acest sector.

Cele aproximativ 215 milioane de euro puse la dispozitie pentru protectia naturii pot fi accesate numai de custozii ariilor protejate, organizatii neguvernamentale, institute de cercetare, universitati sau muzee.
„Ne asteptam sa primim mult mai multe proiecte, pe transa de finantare referitoare la protectia naturii, deschisa in toamna trecuta. Insa au fost depuse doar 46 de proiecte, din care am selectat numai 26, care erau corect intocmite. Ministerul are datoria sa garanteze ca sunt bine facute proiectele si ca au sanse foarte mari sa fie acceptate la Bruxellles. Altfel, nici nu le trimitem”, a mai spus Silviu Stoica.

Sistemele de termoficare primesc bani daca au clienti

Pentru al treilea domeniu de interventie – reducerea emisiilor poluante provenite de la centralele care produc energie termica – urmeaza sa se stabileasca localitatile care vor beneficia de fonduri europene. „Analizam impreuna cu cei de la Ministerul Internelor si Reformei Administrative care sunt localitatile unde operatorii din acest domeniu mai sunt viabili, pentru ca exista mai multe localitati unde sistemul de termoficare nu mai poate fi viabil, pentru ca lumea s-a debransat”, a mentionat oficialul Ministerului Mediului. Astfel, pentru localitatile unde se dovedeste ca sistemul de termoficare este necesar si, mai ales, acolo unde exista probleme majore in privinta emisiilor, vor fi pregatite proiecte.

-Ne asteptam sa primim mult mai multe proiecte pe transa de finantare pentru protectia naturii
Silviu Stoica, Secretar de stat in Ministerul Mediului

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *