Bani de la UE pentru reabilitarea zonelor poluate istoric

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a cerut inventarierea zonelor poluate istoric din fiecare judet. In acest scop, au fost trimise 70 de chestionare pentru fiecare localitate din Gorj, judet recunoscut pentru exploatarile miniere si petroliere.

GORJ. Reabilitarea zonelor poluate istoric reprezinta, in opinia lui Gheorghe Fometescu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Gorj, o problema arzatoare pentru judet. „Este binecunoscut faptul ca la noi in judet exista foarte multe exploatari miniere si petroliere, care au afectat solul si subsolul. Acestea sunt siturile contaminate istoric, iar Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a cerut inventarierea lor, in acest scop trimitand 70 de chestionare, pentru fiecare localitate din Gorj. Noi am luat deja legatura cu autoritatile locale, pentru completarea lor. Evaluarea acestor zone trebuie facuta corect. APM Gorj va intocmi rapoarte geologice si studii de fezabilitate, in vederea reabilitarii acestor zone, iar banii vor veni de la Uniunea Europeana”, a spus Gheorghe Fometescu. Cea mai grava situatie din Gorj, acolo unde poluarea a ajuns la un nivel alarmant, se intalneste in comuna Stejari, la Coltesti.

Lansarea Programului Operational Sectorial de Mediu

Programul Operational Sectorial (POS) de Mediu a fost lansat ieri, la Targu Jiu. Acesta este un document privind utilizarea surselor UE de finantare si cofinantare nationala pentru sprijinirea dezvoltarii utilitatilor publice si a infrastructurii de mediu, in scopul dezvoltarii economice a tarii. „Acest program este elaborat pe baza obiectivelor Cadrului Strategic National de Referinta, in special cele privind dezvoltarea infrastructurii de baza, la standarde europene, unde problemele de mediu sunt tratate ca subsector al acesteia. Acesta reprezinta si un catalizator pentru o economie competitiva, un mediu mai bun si o dezvoltare regionala echilibrata. POS Mediu se bazeaza pe obiectivele si prioritatile politicilor de mediu si de dezvoltare a infrastructurii ale Uniunii Europene, reflectand atat obligatiile internationale ale Romaniei, cat si interesele specifice nationale”, a spus Gheorghe Fomestescu, directorul APM Gorj.

Limitele poluarii, depasite

Localitatile Rovinari, Motru si Turceni sunt zonele unde poluarea depaseste limitele admise. Asa cum a declarat Gheorghe Fometescu, in aceste zone se afla marii poluatori ai Gorjului. „Principalul poluant pentru care depasirile-limita sunt semnificative il reprezinta pulberile. Acestea au o natura diversa, in functie de sursele ce le genereaza, respectiv centralele termoelectrice pe combustibili fosili, exploatari de cariere, depozite de zgura si cenusa, halde de steril, trafic rutier”, a declarat Gheorghe Fometescu. Principalele surse de pulberi sedimentabile sunt cele doua termocentrale, Turceni si Rovinari, precum si zonele de extractie a carbunelui, Motru-Rosiuta si Meri.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *