Pana anul viitor, 600 de emitatoare vor fi montate in jurul Brasovului, pentru a descuraja animalele sa mai coboare in oras.
In urmatoarele luni, Brasovul va avea o „centura” formata din aproximativ 600 de emitatoare cu ultrasunete, al caror scop este acela de a-i tine la distanta pe ursi. Proiectul „Stop invaziei ursilor” consta in montarea emitatoarelor pe o raza de 12 kilometri in jurul orasului, la limita intravilanului, in zonele vizitate cel mai des de animale: Centrul Istoric, Tampa, Racadau, Jepilor, cartierul Noua si pana la iesirea spre Cristian.
Aparatele vor fi fixate pe o frecventa pe care doar ursii o vor simti, fara ca oamenii sau celelalte animale sa fie afectate. In prima faza, vor fi montate aceste emitatoare in zona Centrului Istoric, iar in primavara anului viitor se va trece la etapa a doua, cand va fi montata bariera din zona Jepilor – cartierul Noua si pana la iesirea spre Cristian. „Daca se va dovedi eficient, vom extinde acest program-pilot, cu fonduri de la minister, si in alte zone ale tarii unde exista probleme asemanatoare”, a declarat ieri, la Brasov, Atilla Korodi, ministrul mediului.
Investitie de 300.000 de euro
Emitatoarele vor fi aduse din Canada si Japonia, iar specialistii de la Facultatea de Silvicultura vor fixa frecventele. De altfel, vor fi achizitionate doua tipuri de emitatoare, unele cu o raza de actiune de 50 de metri, celelalte – de 25 de metri. In primul caz, emitatoarele vor fi conectate permanent la reteaua electrica a Primariei Brasov, iar celelalte vor functiona pe baza unor celule fotovoltaice si vor avea senzori de miscare. Cele 600 de emitatoare vor fi achizitionate de o firma privata, iar intreaga investitie este estimata intre 200.000 si 300.000 de euro.
VICTIME
Tanar sfasiat acum o luna
Ultimul atac al ursilor s-a petrecut la 500 de metri de oras, pe Aleea de Sub Tampa, un loc preferat de localnici pentru promenada. In noaptea de 31 iulie spre 1 august, un tanar de 20 de ani a fost atacat si sfasiat de un urs. Barbatul prezenta plagi pe tot corpul si a murit din cauza hemoragiei externe. Cel mai violent atac s-a petrecut in octombrie 2004, cand un urs turbat a atacat 12 persoane.
Doua au murit, iar celelalte zece victime au stat in spital cateva saptamani. In acelasi an, trei barbati, printre care si un turist englez, au fost atacati de ursi. Toti au scapat ca prin minune cu viata. In iulie 2006, un brasovean de 49 de ani a fost atacat de o ursoaica in padurile din Noua, alegandu-se cu plagi multiple si un traumatism toracic.
Sursa: Evenimentul Zilei