BUCURESTI. LIPSA UNEI STATII DE EPURARE A APEI PUNE IN PERICOL SANATATEA POPULATIEI

Bucurestiul este singura capitala europeana care nu are statie de epurare a apei uzate. In aceeasi situatie mai sunt alte 40 de orase din Romania. Specialistii avertizeaza ca jumatate din populatie este in pericol, sa se imbolnaveasca. Dintre cele aproape 400 de statii de epurarea apei din tara, doar 14 functioneaza normal. In Dambovita si in Arges, de exemplu, ajung toate deseurile menajere din Capitala. Din Arges, procesatorii iau apa, o purifica, apoi o furnizeaza populatiei.

Evacuarea de la Glina a apelor uzate neepurate din Capitala e una dintre cele mai mari surse de poluare din bazinul Dunarii. Autoritatile sustin ca Bucurestiul ar avea nevoie urgent de o statie de epurare, dar costurile de construire s-ar putea ridica la 250 de milioane de euro. Suma insa ar scuti populatia de peste 500.000 de tone de deseuri care ajung in rauri an de an: azot, fosfor, pesticide, detergenti, virusi, bacterii si metale grele.

Sunt posibile imbolnaviri din cauza nitratilor si nitritilor. Cele mai vulnerabile persoane sunt copiii, femeile gravide si persoanele cu imunitate scazuta.Sunt foarte expusi cei din mediul rural, care folosesc apa din fantani. Nici in zonele turistice situatia nu e mai fericita. La Bran-Moeciu sau la Sibiu, de exemplu, nu exista niciun mecanism de curatare a apei.

Specialistii sustin ca apa din marile orase este tot mai murdara. Multi romani beau apa de la chiuveta. Cu totii o folosim la mancare si la spalat. Nimeni nu se grabeste insa sa ia masuri.

Sursa: Antena 3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *