Instanta a luat aceasta decizie, desi, din 2001, Primaria Capitalei nu mai are prevazut in buget bani pentru salubrizare
Beneficiara – societatea care administreaza groapa Vidra, apartinand unui prieten din tinerete al lui Videanu
Bucurestiul – obligat sa plateasca despagubiri de 6 milioane de euro unei gropi de gunoi!
Hotararile date de instantele bucurestene in ultimii ani sfideaza legile bunului-simt. Dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a obligat Consiliul general al municipiului Bucuresti sa-i aprobe lui Constanda construirea unui cartier rezidential in Parcul Bordei si a hotarat betonarea Parcului Tineretului, acum aceeasi instanta obliga Primaria Capitalei sa plateasca circa sase milioane de euro lui Ninel Caval, colegul de scoala al primarului Videanu, deoarece gunoierii au depozitat deseurile la groapa Vidra si nu au platit.
In anul 1999, pe vremea primarului Lis, Primaria Capitalei a semnat un contract de asociere, pe 20 de ani, cu firma Capitel Invest, pentru realizarea gropii de gunoi ecologice de la Vidra. In acest contract, primararia venea cu terenul, respectiv 240.000 mp, iar societatea cu tehnologia necesara. In plus, pentru bunul mers al afacerii, primaria, care la vremea respectiva se ocupa de salubrizarea orasului, se obliga sa depoziteze anual 225.000 tone de deseuri, bineinteles contra cost, adica 10 dolari pe tona.
La cateva luni dupa semnarea contractului, Capitel Invest cesioneaza toate drepturile si obligatiile din contract firmei Systema Ecologic, apartinand lui Ninel Caval – colegul si prietenul primarului Videanu din scoala de la Videle. In 2001, cand salubrizarea a trecut la sectoare, din cauza unor modificari legislative, Primaria Capitalei nu a mai putut depozita gunoiul la Vidra si nici nu a mai putut plati depozitarea acestuia, de cele doua operatiuni ocupandu-se primariile de sector.
Condamnati pentru ca nu au aruncat gunoiul la ei
Cu toate acestea, Systema Ecologic a dat municipalitatea in judecata, imediat dupa modificarea legislativa, cerand daune de circa 260.000 de euro deoarece timp de doua luni dupa descentralizarea serviciului de salubrizare primaria nu a mai dus gunoiul la Vidra si nu a platit pentru depozitarea acestuia. „Chiar daca in contractul de asociere scrie ca noi trebuie sa platim pentru depozitarea gunoiului, dupa aparitia HCGMB 141 pe 2001 acest lucru nu mai era posibil deoarece nu mai aveam bani prevazuti in buget, salubrizarea fiind trecuta la sectoare. Practic, sub acest aspect contractul a fost golit de continut”, ne-au declarat surse din cadrul primariei.
Dupa ce a castigat procesul, Systema Ecologic a intentat un nou proces primariei, de data asta cerand daune de doua milioane de euro pentru ca in perioada septembrie 2001-februarie 2002 institutia nu a dus si nu a platit pentru depozitarea gunoiului. Si de aceasta data, Tribunalul si Curtea de Apel i-au dat castig de cauza firmei Systema, obligand primaria la plata acestei sume. Dupa aceasta sentinta, municipalitatea a cerut Curtii supreme chemarea in garantie a primariilor de sector si a operatorilor de salubritate, iar procesul se judeca din nou, sentinta fiind asteptata saptamana viitoare. A urmat al treilea proces care in acest moment se judeca si in care Systema cere daune de circa 3,6 milioane de euro, pentru perioada februarie 2002-iulie 2003.
Trebuie mentionat ca in perioada iulie 2001- iulie 2003 firmele de salubrizare au dus gunoiul la Vidra, iar primariile de sector au decontat bani pentru depozitarea gunoiului stradal. In ceea ce priveste gunoiul menajer, banii pentru depozitare se regasesc in tariful perceput asociatiilor de locatari si persoanelor fizice.
Conform acelorasi surse din Primaria Capitalei, Systema sustine ca gunoierii au incasat banii de la populatie si de la primariile de sector, dar nu au platit pentru depozitarea gunoiului, reprezentantii firmei demonstrand acest lucru in instanta. Eugen Progloff, actionar la firma ROSAL, a declarat insa ca firma societatea sa nu are nicio datorie la groapa Vidra. „Noi am platit pentru fiecare tona de gunoi pe care am dus-o si avem contract cu Vidra. Ei sunt nemultumiti pentru ca noi nu le-am dat cat au cerut pe tona depozitata, dar am negociat si ne-am inteles”, ne-a explicat acesta.
Viceprimarul – incurcat in „istoria” gropilor ecologice
Pentru a scapa de un nou proces, in 2004, in actele aditionale incheiate pentru prelungirea cu inca 5 ani a contractelor de salubrizare cu firma Rosal pentru sectorul 3 si URBAN pentru sectorul 6, gunoierii sunt obligati sa duca o cantitate de 37.500 tone pe an la groapa de gunoi Vidra din sudul Capitalei. Daca facem un calcul simplu si inmultim cantitatea de gunoi de la cele doua sectoare cu 14 euro cat este acum pretul aproximativ pentru depozitarea unei tone de gunoi, reiese ca aceasta prevedere contractuala aduce un profit de peste jumatate de milion de euro pe an.
Razvan Murgeanu a declarat insa ca s-a luat aceasta decizie deoarece Vidra era singura groapa de gunoi ecologica la acea data. Intrebat insa cand au devenit si celelalte doua gropi de gunoi din jurul orasului, IRIDEX si Glina, ecologice, viceprimarul s-a contrazis. „Iridexul a devenit ecologica prin 98-99, iar Glina in 2001”, a explicat acesta. Or, la vremea semnarii celor doua acte aditionale, este clar ca Vidra nu era singura groapa ecologica ca sa poata fi pusa aceasta clauza extrem de avantajoasa pentru patronii de la Vidra.
Si in actul aditional semnat in 2000 cu firma REBU pentru sectoarele 1, 4 si 5 este pusa o conditie interesanta in ceea ce priveste depozitarea deseurilor. „Prestatorul asigura transportul deseurilor colectate, in cantitate de minimum 9375 tone/luna la depozitele ecologice existente, suportand costul depozitarii. Dupa depozitarea acestei cantitati minime, cantitatile suplimentare colectate de Prestator vor fi transportate numai la depozitele ecologice stabilite de Primaria Municipiului Bucuresti”, este stipulat in contract. Desi nu se stie ce groapa de gunoi a desemnat Primaria pentru REBU, cert este ca directorul societatii, Mircea Raicu, a declarat ca deseurile colectate din sectorul 4 se depoziteaza la Vidra, iar cele din sectorul 1 la Iridex.
Sursa: Gandul