Bulgaria: Centrala „Belene”, reactivata

Dupa 20 de ani de la inceperea constructiei si 17 de la inghetarea proiectului, miercuri, la Belene, a fost reluata in cadrul unei ceremonii oficiale constructia celei de-a doua centrale atomoelectrice bulgare.
centrala belene
Au participat primul-ministru Serghei Stanisev, ministri, reprezentanti ai concernelor „Atomstroiexport” (Rusia), „Areva” (Franta) si „Siemens” (Germania). Centrala va avea doua reactoare rusesti de tipul VVER, a cite 1.000 de megawati fiecare.

RISCURI. Proiectul a primit, in decembrie 2007, aprobarea Comisiei Europene. Valoarea investitiei este apreciata acum la 4 miliarde de euro, dar opozitia de dreapta afirma ca va putea fi de doua ori mai mare. Pretul unui kilowat/ora produs la Belene va fi de aproximativ 3,7 eurocenti. Prima unitate urmeaza sa intre in functiune in decembrie 2013, cea de-a doua – in iulie 2014.

Experti ai Institutului de Geofizica a Academiei bulgare de Stiinte constata ca zona Belene este cea mai potrivita din punct de vedere al seismicitatii, in timp ce ecologistii din Partidul Verzilor avertizeaza despre riscurile proiectului, care le depasesc pe cele ale Centralei atomoelectrice de la Kozlodui.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *