Masuratorile realizate prin intermediul statiei de monitorizare a calitatii aerului vor fi in permanenta afisate pe un panou amplasat in zona centrala a Botosaniului.
Statia, amplasata in spatele sediului Agentiei pentru Protectia Mediului Botosani, a fost achizitionata inca de anul trecut, valoarea acestei dotari si a panoului fiind de aproximativ 500 de mii de euro. Saptamana aceasta a fost pus in functiune panoul de transmitere a datelor privind calitatea aerului, insa deocamdata programul se afla in perioada de proba. „S-au afisat la panoul din zona centrala a orasului valorile brute pe care le-a inregistrat statia de monitorizare a calitatii aerului, insa suntem in zona de probe. In aceasta perioada incercam sa depistam eventualele erori, pentru a nu fi probleme, pentru a se afisa datele on-line. Asadar, acum se fac fel de fel de simulari, teste privind transmiterea datelor si nu numai”, a declarat Eugen Mateciuc, sef serviciu Implementari Politici de Mediu (IPM) din cadrul APM Botosani.
Panou la Prefectura
Un panou pe care vor fi afisate masuratorile pe fond urban va fi amplasat si in holul Institutiei Prefectului Botosani. Urmeaza sa se stabileasca in urmatoarea perioada care va fi sistemul de atentionare a populatiei in momentul in care sunt atinse sau depasite limitele maximale ale valorilor monitorizate. Deoarece majoritatea cetatenilor nu stiu cand valorile prezentate sunt mai mari decat limita admisa, se gandeste o avertizare fie prin precizarea faptului ca s-a depasit limita maxima a valorilor care monitorizeaza calitatea aerului, fie prin schimbarea culorii in rosu a datelor transmise pe panou. Metoda de atentionare urmeaza sa fie stabilita pana in luna februarie, cand programul va fi definitivat.
Cand ne aflam in pericol
In cazul depasirii unei limite maximale, specialistii APM Botosani vor afla imediat de acest lucru. Chiar daca depasirile se vor produce pe timpul noptii, informarea se va face printr-un program care automat anunta reprezentantii din cadrul APM despre aceasta depasire, pe telefonul mobil. Ce date vor putea vedea botosanenii pe panou si cand este sanatatea lor in pericol ne lamureste Maria Onofrei, sef Serviciu Monitorizari in cadrul APM Botosani: „Pe panou vor fi afisati urmatorii indicatori: dioxid de sulf (provine de la centralele termice, pacura cu continut ridicat de sulf), unde limita la ora este de 350 micrograme pe metru cub; dioxidul de azot, unde limita la ora este 200 de micrograme pe metru cub; PM10 (pulberi in suspensii – provenite de la centralele termice si autoturisme ) – limita la 24 de ore: 50 micrograme pe metru cub; monoxid de carbon( provine de la arderi si autovehicule), limita la opt ore: 10 micrograme pe metru cub; ozon (combinatia tuturor celorlalti poluanti) – limita la opt ore este de 120 micrograme pe metru cub. Depasirea oricarui indicator mai sus mentionat poate prezenta probleme asupra sanatatii oamenilor”.
La ce ajuta un asemenea aparat
Desi in probe, din valorile afisate s-a constatat ca nu sunt depasiri ale valorilor normale, singura tendinta de depasire fiind la PM10, ceea ce inseamna in principal emisiile provenite de la autovehicule. „Pe timp de zi se vor constata valori mai mari, spre exemplu la pulberi in suspensie, deoarece si traficul urban este mai mare in aceasta perioada”, a mentionat seful serviciului IPM. Specialistii se asteapta ca in perioada verii, in timpul zilei, aceasta valoare sa fie depasita. In functie de valorile depasite, specialistii vor lua masuri acolo unde situatia impune acest lucru si, totodata, permite. „In primul rand, vom stabili care sunt cauzele dupa care vom lua masuri de inlaturare a acestora. Daca, spre exemplu, una din cauze este traficul intens dintr-o anumita zona a orasului, vom incerca sa deviem traficul spre alta zona a orasului, sa punem o serie de restrictii”, a mentionat Eugen Mateciuc. Statia de monitorizare a calitatii aerului le va permite specialistilor de mediu sa afle imediat si in cazul in care exista o poluare accidentala a aerului la nivelul Botosaniului. La nivel national exista 117 statii de monitorizare a calitatii aerului, valoarea acestora fiind de aproximativ 15 milioane de euro.
Sursa: Evenimentul de Botosani