Calitatea apei incinge spiritele in Slatina

Compania de Apa a dat asigurari ca nu sunt depasite concentratiile la nitrati in Slatina, in timp ce laboratorul ASP Olt indica altceva.
Compania de Apa cu sediul secundar Slatina a dat vineri asigurari ca, in afara de o depasire usoara a concentratiei de amoniac, parametrii de calitate se incadreaza in limitele normale.

In schimb, rezultatele analizelor probelor de apa prelevate joi din Spitalul Judetean de Urgenta si facute publice de Autoritatea de Sanatate Publica indica altceva.

Directorul CAO, Florea Rata, a admis ca nitratii sunt un pericol pentru sanatate, in mod special pentru sugari, dar ca nu e cazul apei care curge la robinet. „Slatina nu este alimentata din raul Olt. Noi avem puturi de mare si mica adancime, forate la 50 si 120 de metri. Nici apa din puturile de mica adancime si nici din celelalte nu prezinta depasiri la aceste elemente. Am prelevat probe de apa, pe care le-am transmis la un laborator specializat, la Sistemul de Gospodarire a Apelor. Nitratii si nitritii apar dupa clorinare, dar nu depasesc limitele legale”, a precizat Rata.

Rata a mentionat ca nu s-a semnalat nici un caz de boala hidrica ce ar fi putut fi pus pe seama consumului de apa de la robinet. Cat despre culoarea apei, vina trebuie cautata in sistemul de distributie, nicidecum la forare sau la iesirea din cele doua bazine de clorinare.

Chiar si problema prezentei amoniacului la apa din puturi usor peste limita legala (0,639, fata de 0,5, limita legala) s-a rezolvat prin clorinare, asigura oficialul CAO.

Amoniac in apa

Autoritatea de Sanatate Publica Olt a prelevat joi probe din spital, atunci cand s-a consumat apa de la reteaua orasului, cat si de la locuinte din vecinatatea unitatii sanitare. Rezultatele analizei au indicat depasirea limitei la amoniac, dar si la nitrati. In ceea ce priveste depasirea normei ultimului parametru, explicatia ar fi ca prezenta peste limite a amoniacului, care actioneaza asupra componentelor organice, duce la formarea nitratilor. Pentru a obtine apa fara amoniac, ar trebui forate alte puturi, pentru a elimina compusii organici.

Nu s-a formulat un punct de vedere, fiind asteptate rezultatele la intregul set de analize, dupa cum a declarat directoarea adjuncta a ASP, dr. Marinela Madan.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *