De cate ori nu ati primit factura la curentul electric si nu ati inteles mare lucru din ea? Pe langa energia consumata, pe facturi mai sunt inscrise si alte taxe, precum cea pentru radio si TV, ramasa acolo de pe vremea bunicilor, dar si o taxa numita „certificate verzi”, pe care multi dintre consumatori nu o inteleg de fel.
Intr-o definitie simpla, acest „certificat verde” este un titlu care atesta producerea de energie din surse regenerabile, in tara noastra. Un exemplu de sursa regenerabila pentru producerea de energie o reprezinta vantul, in Romania construindu-se, in ultimii ani, din ce in ce mai multe centrale eoliene.
Facturarea certificatelor verzi este prevazuta de Legea nr. 220/2008, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, act normativ care la art. 8, punctul 4, precizeaza ca „in factura de energie electrica transmisa consumatorilor finali, valoarea certificatelor verzi se factureaza separat fata de tarifele/preturile pentru energia electrica, precizandu-se temeiul legal. Aceasta valoare reprezinta produsul dintre valoarea cotei anuale obligatorii de achizitie de certificate (CV/MWh) estimate de catre ANRE, cantitatea de energie electrica facturata (MWh) si pretul mediu ponderat al certificatelor verzi tranzactionate pe piata centralizata a certificatelor verzi in cele mai recente trei luni de tranzactionare incheiate. In cazul in care, in cele trei luni precedente, cantitatea cumulata de certificate verzi tranzactionata pe piata centralizata este mai mica de 100.000 de certificate, durata de calcul a pretului mediu ponderat se extinde la cele mai recente sase luni de tranzactionare incheiate”.
In total, in urmatorii 10 ani ar trebui ca 10 miliarde de euro sa iasa din buzunarele consumatorilor si sa intre in cele ale producatorilor de energie verde. Metoda prin care se intampla acest transfer este urmatoarea: fiecare MWh regenerabil produs primeste un numar de “certificate” – 6 pentru solar, 3 pentru hidro, 3 pentru biomasa, 2 pentru eolian. Ele pot fi vandute pe bursa dedicata, nu mai scump de 55 de euro fiecare si nu mai ieftin de 27 de euro fiecare. Distribuitorii sunt obligati sa cumpere un numar de certificate, proportional cu tinta.
Scopul este ca, pana in 2020, 24 la suta din energie sa provina din surse “verzi” (desi tinta la nivel european este de numai 20 la suta). Pentru asta, Romania ofera cea mai generoasa schema de compensare si impune cele mai mari penalitati pentru cei care nu se conformeaza.