Centrale cu carbune fara poluare

Doua mari firme internationale si-au unit fortele pentru a reduce poluarea termocentralelor

General Electric si Schlumberger au semnat un acord de alianta. Scopul este obtinerea unei tehnologii nepoluante de extragere a energiei carbunelui.

Cele doua firme de renume, General Electric Energy si Schlumberger Carbon Services, vor pune in comun fonduri si brevete de inventii pentru a lichefia carbunele si a-l arde fara riscul poluarii.

„Aceasta alianta este prima de acest tip incheiata intre lideri in tehnologia IGCC si in stocarea CO2, menita sa accelereze dezvoltarea comerciala si exploatarea unei energii mai curate pe baza de carbune, incurajand in acelasi timp instituirea unui cadru de reglementare adecvat”, a declarat presedintele General Electric Energy pentru Europa de Vest si Africa de Nord. El a explicat, de asemenea, necesitatea adoptarii, la scara larga, a unor politici si norme clare care sa reglementeze implementarea acestor tehnologii.

Eficienta energetica de 45%

O centrala cu ciclu combinat cu gazificare integrata a carbunelui (IGCC) foloseste, in locul gazului natural, un gaz de sinteza. Acesta este obtinut in urma gazificarii carbunelui intr-o atmosfera de oxigen sau aer, in prezenta vaporilor de apa. IGCC permite, astfel, trecerea de la folosirea gazului natural la cea a carbunelui.
Acest proces de gazificare face posibila curatarea pacurii si conversia in combustibili usori. Totodata, acest sistem foloseste o cantitate mult mai redusa de apa decat cea utilizata de instalatiile traditionale cu carbune pulverizat.

Potrivit ultimelor estimari, ciclul combinat de productie cu gazificare integrata a carbunelui permite o eficientizare energetica de aproximativ 45%.

Astfel de centrale functioneaza in prezent in tari precum Olanda, Spania si Statele Unite ale Americii.

Carbunele pe Glob

Din totalul rezervelor de carbune la nivel global, Statele Unite ale Americii detin cea mai mare cota, respectiv 27%

Uniunea Europeana detine, la egalitate cu Australia, 7% din totalul rezervelor de carbune

Se estimeaza ca, daca se continua folosirea carbunelui la un ritm anual de aproximativ 4 miliarde tone, rezervele ar mai acoperi necesarul Globului mai putin de 200 de ani

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *