Costurile suplimentare necesare pentru construirea unei cladiri „verzi”, eficienta din punct de vedere energetic, depasesc cu doar 5 la suta costurile totale ale unei cladiri obisnuite, se arata intr-un studiu prezentat in cadrul conferintei regionale despre constructiile eficiente din punct de vedere al consumului de energie. Mai mult, specialistii de pe piata imobiliara si de constructii supraestimeaza costurile constructiilor ecologice.
Cladirile ecologice – o alternativa eficienta din punct de vedere economic dar pe termen lung. Dezvoltatorii imobiliari interesati de realizarea unor proiecte verzi vor avea avantajul „primilor sositi” pe piata. Restul sectorului se va lupta cu regulile mai aspre de constructie si cu nevoile cumparatorilor de a reduce costurile cu energia. Noua generatie de cladiri inseamna materiale ecologice si reciclabile dar si consum mai scazut de energie.
„Datele statistice arata faptul ca tot ce inseamna consum cu energia se ridica la 390 de kilowati pe metru patrat pe ora in cazul blocurilor din mediul urban din Romania in timp ce in Uniunea Europeana consumul ajunge la 220 de kilowati pe metru patrat pe ora”, a subliniat Emilia Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor pentru Cladiri.
Majoritatea blocurilor din Bucuresti sunt cladiri vechi de peste 15 ani.
Sursa: The Money Channel