Craiova verde – un vis frumos

In Banie au disparut 100 de hectare de spatiu verde, trebuie sa fie retrocedate alte terenuri si numai in ultimii doi ani au fost taiati 1.300 de plopi. Cu toate acestea, la numaratoarea Primariei Craiova au iesit 795 de hectare de spatiu verde in prezent, cu tot cu parcuri si gradini.

Primaria Craiova nu are in program pe 2008 infiintarea de zone verzi in oras, ci se multumeste cu cele existente. Potrivit sefului Serviciului Gospodarire Comunala din primarie, Marius Barcan, actiunile muncipalitatii se limiteaza la curatarea si intretinerea zonelor verzi din jurul blocurilor, care sunt pline de balarii. In limita fondurilor alocate, cei de la primarie vor incepe sa planteze alti pomi (tei, mesteceni, platani) in locul plopilor taiati. Directorul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL), Ion Petre, sustine ca totalul zonelor verzi este de 910 hectare, „dar strict in cartierele de locuinte sunt 425 de hectare. Este doar o estimare. Nu putem sti cu exactitate spatiul verde pana cand nu vom avea cadastrul municipiului”.

Desi nu exista un cadastru al Craiovei, municipalitatea a inventariat spatiile verzi existente si a ajuns la concluzia ca in municipiu s-ar gasi „795,19 hectare de spatiu verde, fara Balta Craiovitei, Lacul Tanchistilor, Parcul Cornitoiu (retrocedat – n.r.) si fara zona numita Valea Fetei”, dupa cum spune Marius Barcan. Dupa calculele primariei, ar insemna ca in Craiova exista putin peste 25 de metri patrati de spatiu verde pentru fiecare locuitor al urbei. „Ne apropiem de legislatia actuala, care spune ca pana in 2013 trebuie sa existe 26 de metri patrati pe locuitor”, a afirmat Barcan. In cele 795,19 hectare gasite de primarie sunt incluse si Parcul „Nicolae Romanescu”, Parcul Lunca Jiului si Gradina Botanica.

„Doua la primarie, doua la prefectura…”

Cifrele furnizate de primarie se bat cap in cap, dar oficialii cad de acord in privinta uneia: 425 de hectare sunt strict spatiu verde amenajat. Cum a calculat primaria si a ajuns la suprafata impresionanta de 425 de hectare de spatiu verde ne-a detaliat seful Serviciului Gospodarire Comunala: gradini amenajate – 26,52 hectare, parcuri – 167,75 hectare, scuaruri de zona verde – 3,48 hectare, zonele din jurul fantanilor arteziene – 0,57 hectare, delimitarea strazilor – 53,8 hectare, zone de agrement – 49,25 hectare, perdele de protectie in jurul Craiovei – imensa suprafata de 117,9 hectare. Dupa calculele noastre, in total fac 419,27 hectare si tot nu am ajuns la cifra oficiala de 425.

1.300 de plopi taiati
Intr-un oras poluat ca al nostru, de-a lungul anilor s-au defrisat aproape 100 de hectare de spatiu verde retrocedat pe legile care impuneau acest lucru. In locul zonelor cu verdeata sunt acum constructii diverse. Alte spatii verzi urmeaza sa fie retrocedate anul acesta. S-au taiat mii de plopi din oras, iar asemenea actiuni ale primariei s-au intensificat in ultima perioada. Directorul RAADPFL sustine ca numai in ultimii doi ani s-au taiat aproximativ 1.300 de plopi din Craiova. Municipalitatea a ales sa puna „carul inaintea boilor”, adica intai a taiat plopii si abia acum se apuca sa planteze alti copaci in loc. Defrisarile s-au facut pe motiv ca plopii erau un real pericol pentru craioveni. „Erau copaci de 35-40 de ani. Multi erau uscati si cadeau pe blocuri. A fost prioritar ca intai sa taiem pomii, la cererea cetatenilor care ne-au solicitat acest lucru. Oamenii se temeau sa nu le cada pe blocuri, pe masini. Si chiar s-au intamplat astfel de cazuri”, a spus Marius Barcan. Acesta a mai precizat ca in zonele unde au fost taiati plopii vor fi plantate alte specii, doar acolo unde se mai poate. „In zonele unde se extind bulevardele nu vor mai fi la fel de multi copaci ca inainte, dar vom incerca sa plantam pe unde se mai poate”, a mentionat directorul RAADPFL, Ion Petre.

Pentru anul in curs, Primaria Craiova lucreaza cu 600 de oameni (300 de la Salubritate si 300 de la RAADPFL) doar pentru intretinerea zonelor verzi existente. Barcan spune ca, in limita fondurilor alocate, „vom planta flori in spatiile dintre blocuri si vom curata acele gradinite, daca locatarii ne vor lasa”.
„Infrunzeste Craiova!”

Pentru a arata ca nu putem sta indiferenti la ceea ce se intampla in jurul nostru, Fundatia Gazeta de Sud si Civitas au initiat un proiect care isi propune sa aduca o gura de oxigen, la propriu, pentru craioveni. La acest proiect poate contribui orice societate care are deseuri de hartie. Banii pe care firmele ii incaseaza din reciclarea hartiei pot fi donati Fundatiei Gazeta de Sud. Sumele colectate vor fi folosite pentru achizitionarea de copaci tineri pe care ii vom planta anul acesta, in doua etape, in cateva zone din Craiova, in functie de alegerea locuitorilor urbei. Participa si tu la proiectul „Infrunzeste Craiova!”.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *