Craterul salinei prabusite din campul I sonde de la Ocnele Mari s-a extins pe o suprafata de 2.500 de metri patrati si are o adancime de 170 de metri, a comunicat sambata profesorul Florian Zamfirescu, coordonatorul proiectului de prabusire controlata a tavanului minei de sare, informeaza Agerpres.
„Operatiunile se desfasoara sub control. Exista, intr-un procent de 5%, riscul sa apara evenimente neprevazute, dar suntem pregatiti sa le facem fata. In prezent, bazinul vechi de retentie din zona campului II sonde este deja umplut la capacitate normala, surplusul de saramura urmand sa fie deversat in lacul nou de retentie de unde deja au fost stramutate doua familii”, a precizat Zamfirescu.
Primul-ministru Emil Boc a vizitat zona, dupa care a declarat:
„Doua solutii: in primul rand, voi trimite Corpul de Control al meu, al primului ministru, sa faca o evaluare la toate solicitarile dumneavoastra. Vor veni aici sa discute tot ce mi-ati sesizat. Doi – miercuri, voi analiza toate contractele care sunt restante, sa vin si sa le pot rezolva aici”.
Autoritatile valcene vor sa ii solicite premierului sprijin financiar, in valoare de 12 milioane de lei, pentru finalizarea locuintelor sinistratilor din zona Ocnele Mari si pentru finantarea procesului tehnologic de prabusire controlata a salinei din campul I sonde Ocnele Mari.
Fenomenul de prabusire controlata a tavanului unei mine este unic in Europa.
Sursa: TVR