Uciderea cainilor nu a fost o solutie pentru curatarea Capitaleide maidanezi. Specialistii sustin ca strategia primariei a fost „fara cap”.
In timp ce autoritatile si organizatiile nonguvernamentale se invinovatesc reciproc pentru lipsa vreunui rezultat in campaniile de reducere a numarului de caini de pe strazile Capitalei, maidanezii se inmultesc in voie. Eutanasierea a peste 11.000 de caini in 2007 nici nu s-a simtit in cartierele bucurestene. „Este imposibil ca o metoda de control, chiar si eutanasierea, sa fie eficienta atat timp cat se desfasoara intr-un ritm mai lent decat inmultirea”, a explicat Tiberiu Popescu, crescator de caini.
Studii realizate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) arata ca singura metoda eficienta, dar si umana, care ar duce la rezolvarea problemei cainilor comunitari este sterilizarea, nu eutanasierea. „Orice micsorare a densitatii populatiei prin mortalitate este rapid compensata printr-o mai buna reproducere si supravietuire”, se arata in „Ghidul pentru managementul populatiei canine”, publicat de OMS.
Trebuie „dat bice”cu sterilizarea
„Sa luam in calcul numarul cel mai mic anuntat de primarie, adica 60.000 de caini, din care 50.000 nu sunt castrati, iar jumatate sunt femele. Maidanezii de talie medie se inmultesc de doua ori pe an si fata cel putin sase pui. Deci anual s-ar naste 300.000 de maidanezi. Daca sterilizarea se face intr-un ritm mai lent decat inmultirea, nu are niciun rezultat”, a explicat Tiberiu Popescu.
„ASA a improspatat populatia de caini”
Crescatorul mai spune ca acesta este si motivul pentru care eutanasierea inceputa de Administratia pentru Supravegherea si Protectia Animalelor Bucuresti (ASA) a esuat. „Ce a facut ASA se cheama cooperativa munca in zadar, nu au facut decat sa improspateze populatia de caini de pe strazile Capitalei, nu poti sa rezolvi problema daca nu stii cu ce te lupti si omori asa, cat vrei”, a mai precizat Tiberiu Popescu.
El sustine ca nici sterilizarea nu are efectul scontat in problema cainilor agresivi, care de fapt ii deranjeaza cel mai mult pe bucuresteni. „Un caine de pe strada cand il castrezi ii dispare doar agresivitatea sexuala fata de ceilalti caini. Dar agresivitatea teritoriala ramane”, a mai spus crescatorul.
„Proprietarii sunt de vina”
Reprezentantii auto-ritatilor ridica din umeri si sustin ca vina pentru inmultirea maidanezilor apartine ONG-urilor care nu fac decat sa protesteze, fara sa aduca solutii, dar mai ales celor care fac legile de protectie a animalelor. Pentru ca ASA nu face decat sa aplice legea. „Daca ni s-a cerut sa ii eutanasiem, i-am eutanasiat. Daca ni se cere sa le dam drumul in strada, le dam. Noi respectam legea care e pe masa”, spune directorul ASA, Simona Panaitescu.
Desi nu explica de ce eutanasierea a esuat, directoarea nu crede nici ca sterilizarea cainilor va duce la o rezolvare a problemei. „Daca nu se introduc si sanctiuni pentru proprietarii de caini care ii revendica de la adapost si apoi le dau iar drumul in strada, nu avem cum sa rezolvam problema”, mai spune Panaitescu.
-Ce a facut ASA se cheama cooperativa munca in zadar
Tiberiu Popescu
crescator de caini de rasa
Sursa: Adevarul