Cursa de Formula 1 impotriva CO2

Norvegia, Islanda, Costa Rica si Noua Zeelanda isi vor tura motoarele la Monaco, pentru a cuceri titlul de „Primul stat cu emisii de carbon zero”

Patru dintre statele lumii au intrat intr-o cursa formidabila, iar provocarile carora trebuie sa le faca fata sunt pe masura. Islanda, Noua Zeelanda, Norvegia si Costa Rica au semnat deja un protocol prin care se angajeaza sa elimine in totalitate emisiile de carbon, iar ambitia fiecarei tari este de a ocupa locul intai in aceasta cursa verde. Startul va fi dat luna viitoare la Monaco, locul din care competitorii Grand Prix-ului isi ambaleaza an de an motoarele, in cea mai vestita cursa automobilistica din lume.

Provocarile carora trebuie sa le faca fata fiecare dintre cele patru state care au intrat in competitie sunt diverse. Nici locul din care se va da startul in cursa pentru eliminarea emisiilor poluante nu a fost ales la intamplare, deoarece cantitatile de dioxid de carbon inregistrate la Monaco, cel putin in timpul cursei automobilistice de Formula 1, sunt cu mult peste limitele admise.

Norvegia va porni de la linia de start cu misiunea de a-si reduce drastic consumul de hidrocarburi, principala sursa de poluare cu dioxid de carbon din aceasta tara. In Noua Zeelanda, agricultura reprezinta principala sursa de poluare. Islanda va trebui sa ia masuri legate de ecologizarea transporturilor si a industriei.

Pentru Costa Rica, tara cu cel mai mic potential de poluare industriala dintre cele patru competitoare, provocarea consta in masurile pe care va trebui sa le ia pentru salvarea padurilor din calea drujbei.

Toate cele patru tari au deja in vedere folosirea energiilor regenerabile, Islanda fiind renumita pentru folosirea energiei geotermale pentru incalzirea imobilelor.

Norvegia renunta la petrol

Noua Zeelanda si-a propus ca, pana in anul 2025, 90% din energia folosita sa provina din surse regenerabile si sa reduca, in acelasi timp, drastic, pe cap de locuitor, emisiile de carbon provenite din transporturi. Problema Noii Zeelande este agricultura, care produce 50% din emisiile totale de carbon din aceasta tara. Norvegia si-a propus o tinta si mai ambitioasa, avand in vedere ca este cel de-al treilea mare exportator de petrol din lume.

Cu toate acestea, pana in anul 2025, 95% din energia folosita pe teritoriul aceste tari vor proveni din surse regenerabile, iar taxele verzi instituite pentru masini vor fi deosebit de mari. Cea mai saraca dintre competitoare, Costa Rica, planuieste sa planteze copaci care sa absoarba emisiile de carbon, in zonele defrisate. Anul trecut, costaricanii au plantat cinci milioane de arbori, cifra-record pe plan mondial.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *