Dependenta de televizor scade interesul pentru natura

Petrecerea timpului liber in fata televizorului si a calculatorului are efecte nefaste nu numai asupra sanatatii oamenilor, ci si asupra interesului lor in ceea ce priveste conservarea naturii.

Cei care vizioneaza toata ziua emisiuni sau filme la televizor, precum si cei care nu se pot desprinde de jocurile pe calculator nu iau contact cu mediul inconjurator. Stau inchisi in casa si, in felul acesta, le scade interesul pentru frumusetea parcurilor si conservarea biodiversitatii.

Acestea sunt rezultatele unui studiu publicat de cercetatorii de la Academia Nationala de Stiinte din Washington. „Picnicurile, campingul, pescuitul sau simplele plimbari prin parcuri ii ajuta pe oameni sa se recreeze mai mult decat o poate face orice joc pe calculator.

Petrecerea timpului liber inchis in casa, in fata televizorului sau a calculatorului are implicatii cruciale vizavi de eforturile curente de salvare a biodiversitatii. De vreme ce nu mai observa natura din preajma lor, e normal ca interesul fata de mediul inconjurator sa se diminueze”, spuneau coautorii studiului, Oliver R.W. Pergams si Patricia A. Zaradic.

„Videofilia”, inamicul vietii sociale

Cercetatorii au monitorizat vizitele locuitorilor din State Unite si din Japonia, in principalele parcuri nationale. De asemenea, ei au realizat o statistica a licentelor de vanatoare si pescuit obtinute de cetatenii acelorasi tari. Astfel, cercetatorii au constatat o diminuare cu 25 la suta a numarului celor care se recreeaza in aer liber. Scaderea a inceput prin anii 80-90, perioada in care a avut, practic, loc dezvoltarea jocurilor pe calculator.

„Inlocuirea activitatilor in aer liber cu sedentarismul, precum si dependenta de televizor sau calculator atrag dupa sine consecinte negative asupra sanatatii fizice si mentale, mai ales in cazul copiilor”, a mai spus Pergams. Acesta a adaugat ca „videofilia” este considerata principala cauza a obezitatii, a lipsei de socializare, a rezultatelor academice slabe si, mai nou, a diminuarii interesului pentru mediul inconjurator.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *