Sub egida „Afaceri prietenoase pentru mediu”, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a organizat la Craiova o conferinta cu oamenii de afaceri din zona. Obiectivul il constituie impulsionarea accesului la fondurile europene destinate unui mediu sanatos si durabil.
Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a deschis ieri la Craiova seria conferintelor pe tema „Afaceri prietenoase pentru mediu”. Lucia Ana Varga, ministru secretar de stat, a declarat ca Oltenia este una dintre regiunile in care politica agresiva dusa de-a lungul anilor asupra mediului a condus la desertificarea sudului tinutului, fenomen aproape ireversibil, cu implicatii nebanuite care pot merge pana la schimbarea stilului de viata al locuitorilor. Una dintre metodele prin care se pot preintampina asfel de fenomene este dezvoltarea unui cadru de afaceri prietenos, prin accesarea de proiecte din programele pe care Romania le-a lansat cu sprijinul Uniunii Europene.
Romania, la coada Europei
Peste 30 la suta din populatia Romaniei nu este racordata la retelele de alimentare cu apa potabila si la canalizare, tara noastra fiind pe locul doi in Uniunea Europeana ca necesar de investitii in modernizarea retelei de apa. Doar 52 la suta din populatia Romaniei beneficiaza de servicii de canalizare si alimentare cu apa, in timp ce 16 la suta nu are acces la servicii de alimentare cu apa potabila, si 32 la suta nu are alimentare cu apa si canalizare.
Romania sta foarte prost la acest capitol comparativ cu statele din Uniunea Europeana. In Cehia, 90 la suta din populatie beneficiaza de retele de alimentare cu apa si canalizare, in timp ce in Ungaria 90 la suta din populatie este racordata la reteaua de alimentare cu apa si 62 la suta, la servicii de canalizare. Romania este pe locul doi in randul tarilor din Uniunea Europeana ca necesar de investitii in modernizarea retelei de apa si canalizare dupa Polonia.
Reteaua de canalizare din tara noastra masoara 18.381 de kilometri si doar 11,5 milioane de locuitori sunt racordati la sistemul de canalizare. Practic, 90 la suta din locuitorii din mediul urban beneficiaza de canalizare si doar 10 la suta din locuitorii aflati in mediul rural au acces la reteaua de canalizare. Nici la capitolul gestionarea apelor epurate nu stam mai bine.
Peste 50 la suta din apele contaminate nu sunt epurate. Este o situatie provocata de faptul ca din cele 1.300 de statii de epurare a apelor, peste 63 la suta nu functioneaza. In ultima categorie se inscrie si Craiova.
Romania va trebui sa investeasca aproximativ 9,5 miliarde de euro pana in 2018 pentru dezvoltarea retelei de alimentare cu apa si canalizare in orasele cu peste 10.000 de locuitori, din care 5,7 milioane de euro, pentru statiile de epurare si 3,8 milioane de euro, pentru retelele de canalizare.
Sapte ani pana la apa curata
Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, prezent la conferinta de la Craiova, a apreciat ca una dintre prioritatile si obligatiile pe care si le-a asumat Romania este aceea de reducere cu 20% a gazelor de emisie pana in 2020, lucru foarte greu de realizat, in conditiile in care mediul de afaceri s-a aratat pana in prezent destul de ostil la ideea protejarii mediului in care traim. Aplicarea pachetul legislativ pe care Romania si l-a asumat va genera multe obligatii ale mediului de afaceri. Obligatiile vor genera oportunitati daca avem in vedere faptul ca pentru protejarea mediului s-au alocat sume uriase pentru Romania, care pot fi accesate prin derularea proiectelor in domeniu.
„Trebuie sa ne gandim la o dezvoltare durabila, si nu neaparat sa scapam de somaj”, a spus infocatul activist al apararii mediului, Bogdan Olteanu. Directorul general al Apelor Romane, Marius Postelnicescu, a atras atentia reprezentantilor mediului de afaceri din zona ca directiva „Cadrul Apei” va trebui implementata pana in anul 2015, termen la care toata populatia Romaniei trebuie sa aiba acces la apa potabila, iar pana in 2018 accesul trebuie sa fie asigurat si la canalizare. Ramane de vazut daca mediul de afaceri din Oltenia va rezona la cerintele Uniunii Europene, pe care Romania s-a angajat sa le respecte.
Sursa: Gazeta de Sud