Fazani eliberati pentru vanatoare

Padurarii cumpara pasari de crescatorie si le ajuta sa se salbaticeasca

2.000 de fazani captivi au fost eliberati pentru vanatoare in Mehedinti. Vanatorii estimeaza ca cel putin 30% din ei nu se vor adapta la viata in salbaticie.

Pasarile aduse dintr-o crescatorie de langa Bucuresti vor fi nevoite de-acum incolo sa -si caute apa si hrana. Ele trebuie sa invete sa se fereasca de cainii hoinari, vulpi ori sacali.

Vanatorii au cutreierat ieri toate crangurile din judet pentru a elibera in mod uniform si in zone ferite cei 2.000 de fazani adusi in custi speciale de la crescatoria Malu Rosu, de langa Bucuresti.

Scopul acestei actiuni este repopularea fondurilor de vanatoare. Fazanii, care sunt deja pasari mature, vor fi monitorizati si ajutati sa supravietuiasca o vreme. Vanatorii au misiunea sa le lase fazanilor hrana suficienta si sa se asigure ca pasarile si-au gasit locuri potrivite supravietuirii.

In cinci luni se vor salbatici

Directorul AJVPS, Nicolae Popa, spune ca in maximum cinci luni de zile fazanii eliberati isi vor dezvolta instinctele salbatice.

,,Am platit 15 lei pentru fiecare. Au fost adusi cu masina, in custi speciale, iar cateva fazanite au ouat pe drum. E vorba despre 400 de fazani masculi si 1.600 de fazanite. Estimam ca pana la toamna se vor inmulti si vom avea aproximativ 10.000 de fazani de pe urma lor”, explica Popa.

,,In fiecare an am procedat asa, cu exceptia celui in care a existat interdictia din cauza gripei aviare. In judetul nostru exista aproximativ 20.000 de fazani, iar anual se impusca in jur de 2.000. In perioada de vanatoare, care incepe pe 15 octombrie, vom primi vizita unor vanatori italieni din Roma, Napoli si Calabria. Cam 200. Ei platesc 10 euro pentru un fazan impuscat. Deci avem bani ca sa refacem fondul de vanatoare”, mai spune Popa.

Nu toti fazanii se adapteaza

Vanatorii din Mehedinti ne-au spus ca nu toti fazanii eliberati se adapteaza in salbaticie. Unii mor de foame, dar cei mai multi sunt prinsi foarte usor de ,,rapitori”, deoarece nu de la inceput stiu sa zboare destul de repede ca sa se apere.

,,Ei acum sunt buimaciti. Le vom lasa hrana pe camp si ii vom proteja de cainii hoinari, de vulpi, sacali sau alti rapitori timp de mai multe saptamani. Din experienta stim ca au nevoie de acest timp pana invata sa-si caute hrana, apa si un loc de dormit. Daca sunt ajutati, cel putin 70% din fazani se vor adapta. Daca nu intervenim, avem un rezultat invers, de 30% adaptati si 70% pierderi”, ne-a explicat Mircea Malcomete, vicepresedintele AJVPS Mehedinti.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *