Fermierii trebuie sa aleaga: tractor prin „Rabla” sau fonduri europene

Cele doua programe se exclud reciproc, unul fiind adresat persoanelor fizice, altul firmelor

Fiecare solutie de finantare are avantajele ei, de la 50% din valoarea tractorului – in cazul fondurilor structurale – la 17.000 de lei in cazul „Rabla”

Fermierii care vor sa-si cumpere un tractor nou au de ales intre accesarea fondurilor europene si prima de casare acordata prin programul „Rabla”. Potrivit reglementarilor UE, cele doua programe se exclud reciproc, nefiind permisa acordarea unui dublu ajutor financiar pentru o achizitie. „Un fermier nu poate sa acceseze fonduri europene pentru achizitia unui tractor, daca a solicitat si prima de casare. Nu este permisa o dubla finantare pentru o singura achizitie, iar fermierul are de ales”, a declarat, pentru NewsIn, Viviana Vasile, director in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Fiecare program are tintele lui

Reprezentantii fermierilor sustin ca achizitionarea unui tractor prin intermediul fondurilor europene este mult mai avantajoasa, cu toate ca programul „Rabla” este mai usor de accesat. „Pentru fermierii care doresc sa realizeze investitii, este mai avantajos sa acceseze fonduri europene de dezvoltare rurala pentru achizitia unui tractor. Prin Rabla primesc 17.000 de lei, iar prin Programul National de Dezvoltare Rurala pot sa beneficieze de o finantare de pana la 50% din valoarea tractorului. Astfel, fermierul isi permite sa cumpere un tractor mai scump, cu o putere mai mare”, a spus Marcel Cucu, presedintele Ligii Asociatiilor de Producatori Agricoli din Romania.

Producatorii de tractoare nu vad insa o concurenta intre cele doua programe. Ionel Catrinoiu, directorul general al Asociatiei Romane a Constructorilor de Echipamente si Masini Agricole, sustine ca cele doua sisteme de finantare au tinte diferite, fiecare avand punctele sale tari. Prin masura 121 – Modernizarea exploatatiilor agricole – fermierii pot cumpara tractoare cu o finantare de 50%, insa numai prin intermediul unei societati comerciale.

Masura este avantajoasa, dar ei raman cu vechile uitlaje, iar din 2009 impozitele pentru utilajele vechi vor creste enorm, potrivit lui Catrinoiu. O solutie ar fi vanzarea lor ca fier vechi, insa pretul pe kilogram este de 0,5 lei si, in acest fel, ar obtine prea putini bani

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *